YouTube błędnie banował kanały za spam. Teraz przeprasza za sytuację

YouTube naprawił problem związany z banowaniem kont i przeprosił poszkodowanych użytkowników.

rozrywka
Kamil Cuber6 października 2024
Źrodło fot. Unsplash | Rubaitul Azad.

W zeszłym tygodniu w sieci pojawiły się informacje o fali banów, która dotknęła użytkowników YouTubea. W większości przypadków ich przyczyną miał być spam i nieuczciwe praktyki. Jak się okazało, cała sytuacja była jedynie błędem ze strony platformy, która miała już rozwiązać go. Niestety nie podano co było jego przyczyną. Według społeczności mogła to być zbytnia automatyzacja firmy,

W czwartek na platformie X pojawił się wpis na oficjalnym koncie YouTubea skierowany do twórców. Serwis informował społeczność, że otrzymał już zgłoszenia o problemie z niesłusznym banowaniem kont. Firma zapewniła wtedy, że już pracuje nad jego rozwiązaniem. Awaria prawdopodobnie była dość poważna, gdyż przedsiębiorstwo potrzebowało całego dnia na jego usunięcie. W piątek rano pojawiły się kolejny wpis. Tym razem firma przeprosiła twórców i zapewniła, że dalej pracuje nad rozwiązaniem. Dopiero wieczorem YouTube poinformował, że większość użytkowników powinna odzyskać już dostęp do swoich kont. W chwili publikacji firma miała zajmować się ostatnimi zgłoszeniami.

Niestety nie wiemy co było przyczyną omawianej fali banów. YouTube nie wypowiedział się na ten temat w żadnym z opublikowanych postów. Firma przyznała jedynie, że błąd wystąpił po ich stronie. Serwis TechCrunch zwrócił się z bezpośrednim pytaniem o przyczyny awarii. Jednak YouTube odesłał portal do swoich postów oblikowanych na platformie X.

Ciężko także określić ile osób zostało poszkodowanych. Na początku wydawało się, że problem dotyczy jedynie twórców filmów. Jednak szybko pojawiły się wpisy użytkowników posiadających YouTube Premium, którzy także mieli zostać zbanowani. W najgorszej sytuacji znalazły się osoby, które posiadały kilka usług podpiętych do jednego konta, gdyż po otrzymaniu bana nie mogli korzystać z żadnych funkcji oferowanych przez YouTube. Opisywana awaria to nie jedyny problem z którym platforma musi mierzyć się w ostatnim czasie. Uzytkownicy narzekają także na falę botów.

POWIĄZANE TEMATY: rozrywka YouTube

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Muzeum Nintendo to prawdziwa kopalnia złota. Znaleźć tam można wiele prototypowych konsol

Najnowsza wersja beta Steama ostatecznie kończy wsparcie dla Windowsa 7

Czyszczenie cache w Chrome. Jak to zrobić? Tłumaczymy krok po kroku

Legendarny FPS otrzyma tryb trzecioosobowy