Jeśli myśląc o opasce sportowej, macie w głowie kolejne generacje Xiaomi Mi Band, ale ostatnia z nich, czyli Xiaomi Smart Band 7, nie spełnia Waszych oczekiwań, proponuję przyjrzeć się bliżej bardziej zaawansowanej wersji Pro.

Mateusz "rassi" Ługowik14 kwietnia 2023

Dla części użytkowników Xiaomi Smart Band 7 Pro to już smartwatch, a nie opaska sportowa. I trudno się im dziwić – kształtem bardziej przypomina tarczę zegara niż typową „pastylkę”, którą można znaleźć w standardowej, wcześniej prezentowanej edycji. Zmylić może także wyjątkowo rozbudowana funkcjonalność. Niemniej nazwa mówi wszystko. To tylko, a raczej aż smart band i w tej kategorii jest to niezwykle wypasiony produkt.

Moim zdaniem opaska jest wyjątkowo elegancka. Projektanci chińskiego producenta spisali się na medal – wersja z białym paskiem w połączeniu z ciemnozieloną tarczą, którą pokazano w oficjalnych materiałach, prezentuje się zjawiskowo. Nie bez znaczenia jest także prostokątny kształt z zaokrąglonymi rogami. Urządzenie waży nieco ponad 20 gramów, jest więc bardzo lekkie – można zapomnieć, że nosi się je na ręku.

PLUSY:
  1. fantastyczny design (kwestia gustu) i niewielka waga;
  2. przejrzysty i odpowiednio jasny wyświetlacz AMOLED;
  3. duża funkcjonalność z dokładnymi pomiarami – to prawie smartwatch;
  4. NFC, GPS bez telefonu;
  5. wodoszczelność 5 ATM.
MINUSY:
  1. krótki czas pracy na baterii.

Xiaomi Smart Band 7 Pro został wyposażony w duży, 1,64-calowy ekran wykonany w technologii AMOLED. Rozdzielczość wyświetlacza (280 × 456 pikseli) przekłada się na zagęszczenie 326 ppi. Obraz jest więc ostry, a dodatkowo ekran może pochwalić się adaptacyjną jasnością. Czujniki światła dbają o to, aby przy każdorazowym wybudzeniu była ona adekwatna do aktualnie panujących warunków oświetleniowych. Spory rozmiar matrycy pozwala wygodnie obsługiwać opaskę – uruchamianie aplikacji jest łatwiejsze, a tekst w pełni czytelny. Problemem może być tylko ustawienie odpowiedniej tarczy. Tych jest bowiem przeszło 150 i wybór na pewno nie będzie prosty.

Funkcjonalność obejmuje to, co znamy ze zwykłej wersji z kilkoma dodatkami. Sprzęt obsługuje ponad 100 trybów sportowych, ma pulsometr i pulsoksymetr, pozwala monitorować poziom stresu oraz przeprowadzić analizę snu. Najważniejszymi nowościami w wersji Pro są NFC (moduł jest dostępny także w standardowej opcji, ale nie w Polsce), GPS umożliwiający mierzenie przebytej drogi bez potrzeby łączenia się z telefonem oraz szybkie odpowiadanie na wiadomości na wzór rozwiązania z inteligentnych zegarków.

Inteligentna opaska z zaawansowanym monitorowaniem aktywności fizycznej i zdrowia - ilustracja #1
Pełne ładowanie Xiaomi Smart Band 7 Pro nie trwa więcej niż godzinę.

Wszystko to brzmi pięknie, dopóki nie dojdzie się do akumulatora. Bateria o pojemności 235 miliamperogodzin nie zapewnia długiego czasu działania. Producent informuje o pracy do 12 dni. Taki wynik uda się uzyskać, a może i nie, chyba tylko wyłączając praktycznie wszystko, co się da. Przy normalnym użytkowaniu można liczyć na kilka dni – od 4 do 7 w zależności od tego, jak często będzie się korzystać z dostępnych funkcji. Szczególnie łasy na energię jest GPS.

Cena w dniu publikacji (wersja czarna): 356 zł (Allegro, wysyłka z Polski), 368 zł (Amazon), 399 zł (Media Expert)

Kup Xiaomi Smart Band 7 Pro na Allegro

Kup Xiaomi Smart Band 7 Pro na Amazon.pl

Kup Xiaomi Smart Band 7 Pro w Media Expert

Xiaomi Smart Band 7 Pro – opinie

Opaska zbiera niezłe oceny. Średnia nota przekracza cztery gwiazdki na pięć możliwych, przynajmniej w sklepie Amazon. Design opaski trafił do gustu wielu komentujących. Mało kto narzeka również na funkcjonalność. Według niektórych Xiaomi Smart Band 7 Pro obsługuje wręcz zbyt wiele funkcji. Zdaniem większości osób pomiary są dokładne, choć czasami trzeba przeinstalować aplikację, aby wszystko działało tak, jak należy. Niektórym brakuje powiadomień dźwiękowych. Trafiło się też kilku pechowców z niedziałający egzemplarzem.

Zegarek bardzo mi się podoba. Urządzenie jest świetnie zaprojektowane. Mierzenie tętna, śledzenie snu i monitorowanie stresu to przydatne funkcje. Analiza snu nie dała jednak szczegółowych wyników. Problem został rozwiązany po zresetowaniu smartwatcha oraz odinstalowaniu aplikacji i jej ponownej instalacji. Po 4 dniach umiarkowanego używania stan baterii spadł do 15% - żywotność akumulatora nie dobija do deklarowanych 12 dni. Doskonały jest za to interfejs. Ogólnie rzecz biorąc, za tę cenę jest to fantastyczny i nowocześnie wyglądający produkt.

– The honest reviewer

Smartwatch jest bardzo wygodny i prawie nie czuję, że mam go na ręku, ponieważ „nic” nie waży. Przydałyby się skróty do funkcji, których używa się najczęściej. Brakuje też dźwięków – są tylko wibracje. GPS mi się nie przydaje, bo korzystam z nawigacji w telefonie. Gdybym to sprawdził wcześniej, wybrałbym wersję bez śledzenia ruchu i zaoszczędził pieniądze. Poza tym jest to bardzo dobry zegarek, ale powinien kosztować maksymalnie 40 euro (około 190 zł – dop. red.).

– Cliente Amazon

Pomiary są bardzo dokładne. Aplikacja mobilna jest łatwa w instalacji, konfiguracji i obsłudze. Cieszę się, że sprzęt jest wodoszczelny. Krótko mówiąc, jest to świetny zegarek.

– Juri

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Mateusz "rassi" Ługowik

Swoje pierwsze teksty napisał dla portalu z ciekawostkami ze świata. Niedługo potem zaczął tworzyć artykuły, których głównym tematem była kawa. Dopiero trzecia strona dotyczyła gier, sprzętu i nowych technologii. Stamtąd trafił do Gry-Online.pl. Obecnie zajmuje się pisaniem tekstów o tematyce sprzętowej oraz aktualizowaniem tekstów growych i techowych. Od czasu do czasu opracowuje też wiadomości do newsroomu. W wolnym czasie gra, pomaga rozwiązywać problemy z PC, ogląda seriale i stare polskie komedie, czyta komiksy (team DC!) i jeździ na koncerty. Jest hopheadem.

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?

O tej promocji będą mówić pokolenia. Smartfon Motorola Moto G72 w cenie, która zmiata konkurencję

Temu może mieć spore kłopoty w Europie, platformie zarzuca się nieprzestrzeganie unijnych przepisów

Sztuczna grawitacja będzie kluczowa w podboju kosmosu. Przyjrzałem się sprawie i to znacznie więcej niż tylko wymysł z gier i filmów