X zatrudni 100 osób, by poprawić moderację treści

Szeregi moderacji X niedługo się powiększą. Portal ma zatrudnić na to stanowisko 100 osób.

rozrywka
Agnieszka Adamus28 stycznia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Rubaitul Azad

X (dawniej Twitter) od czasów przejęcia boryka się z wieloma problemami. Portal często posądzany jest o brak kontroli nad pojawiającymi się tam treściami. Teraz jednak sytuacja zdaje się ulegać poprawie. Szeregi moderacji mają się bowiem wkrótce powiększyć.

Jak donosi Bloomberg, X planuje otworzyć nowe biuro w Austin w Teksasie. To właśnie tam mają pracować moderatorzy.

1. Łącznie nadzorem treści ma zajmować się 100 osób. Mają się oni skupiać na szkodliwych treściach związanych z dziećmi. Według rzecznika X będzie on jednak pomagał również w walce z mową nienawiści.
  2. Doniesienia te pojawiły w dość ciekawym czasie. 31 stycznia w Senackiej Komisji Sądownictwa odbędzie się bowiem przesłuchanie, w czasie którego przedstawiciele X będą wypowiadać się na temat wykorzystywania dzieci na portalu.

Co najciekawsze, mają to być pierwsze zatrudnienia w dziale moderacji, po przejęciu platformy przez Elona Muska. Do tej pory bowiem miliarder jedynie pomniejszył ten zespół. Spowodowało to, że X stało miejscem sprzyjającym sianiu dezinformacji oraz propagowaniu skrajnych ideologii takich jak antysemityzm. Spowodowało to, że wiele firm (w tym Ubisoft i Disney) zdecydowało się zaprzestać reklamowania się na portalu.

Nawet teraz X boryka się problemami związanymi z dezinformacją. Kilka dni temu portal zalały wygenerowane przez AI niecenzuralne zdjęcia Taylor Swift.

Zatrudnienie dodatkowych moderatorów może wreszcie poprawić sytuację na X i chociaż w pewnym stopniu wyeliminować takie zjawiska.

POWIĄZANE TEMATY: rozrywka Twitter

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Dell miał paść ofiarą ataku hakerskiego. Wykradziono dane 49 milionów klientów

Potężny powerbank Anker 737 w promocji, która zapiera dech w piersi. 140 W sprawi, że Twoja Motorola będzie naładowana w mgnieniu oka

ASUS potwierdził, że kolejna konsola ROG Ally nadchodzi. Już dziś stream z tej okazji [Aktualizacja]

Kolejny krok w walce z dezinformacją. TikTok zacznie oznaczać treści generowane przez AI