Dzisiaj na Hawajach firma Qualcomm rozpoczęła wydarzenie Snapdragon Summit, w trakcie którego zaprezentowano najnowsze procesory. Co zaskakujące, producent poza układem dla smartfonów pokazał również czip przeznaczony dla urządzeń mobilnych.

Kamil Cuber24 października 2023
Źrodło fot. Qualcomm.

Znany producent procesorów mobilnych firma Qualcomm, w trakcie wydarzenie Snapdragon Summit odbywającego się na Hawajach zaprezentowała swoje nadchodzące układy. Zgodnie z oczekiwaniami, producent przedstawił przeznaczony dla smartfonów procesor Snapdragon 8 gen 3. Dodatkowo firma pokazała również układ przeznaczony dla komputerów stacjonarnych.

Według udostępnionych informacji Snapdragon 8 gen 3 będzie produkowany w oparciu o 4 nm proces technologiczny firmy TSMC. Wyposażony w 8 rdzeni w konfiguracji 1+(3+2)+2 (głównego rdzenia Cortex-X4, pięciu A720 oraz dwóch A520) ma oferować o 30% wyższą wydajność od swojego poprzednika. Co warto zaznaczyć, układ korzysta z 64-bitowej architektury.

Wydarzenie Snapdragon Summit 2023 firmy Qualcomm; podsumowanie najważniejszych informacji - ilustracja #1
Snapdragon 8 Gen 3 nie wspiera już technologii 32-bitowej. Źródło: Qualcomm.

Duże zmiany zaszły również w przypadku układu graficznego Adreno, który ma osiągać nawet o 25% wyższą wydajność względem poprzednika. Dzięki temu możliwa jest rozgrywka w 240 klatkach na sekundę. Co warto zaznaczyć, zwiększenie wydajności nie jest okupione zwiększonym poborem energii. Zgodnie z udostępnionymi informacjami zastosowany układ Adreno posiada o 25% wyższą wydajność energetyczną od wykorzystanego w poprzedniku Adreno 740. Dodatkowo procesor może korzystać z techniki Adreno Frame Motion Engine, służącej do generowania dodatkowych klatek.

Jak się jednak okazuje, to nie wydajność była najważniejsza podczas projektowania omawianego układu. Dużo bardziej istotne dla firmy okazało się dostosowanie układu do korzystanie ze sztucznej inteligencji. Snapdragon 8 gen 3 otrzymał jednostkę Qualcomm Hexagon, która jest o 98% bardziej wydajna od swojego poprzednika. Umożliwia ona uruchamianie modeli LLM z prędkością do 20 tokenów na sekundę.

Wydarzenie Snapdragon Summit 2023 firmy Qualcomm; podsumowanie najważniejszych informacji - ilustracja #2
W 2024 roku firma nadal planuje ulepszać swoje układy pod kątem obsługi AI. Źródło: Qualcomm.

Co jednak najważniejsze, Snapdragon 8 gen 3 ma zadebiutować jeszcze w tym roku. Jako pierwszy otrzyma go nadchodzący smartfon Xiaomi 14, którego premiera nastąpi już 26 października.

Zgodnie z oczekiwaniami firma zaprezentowała również procesor dla urządzeń mobilnych Snapdragon X Elite. Nadchodzący układ został wyposażony w 12 rdzeni Oryon pracujących z częstotliwością 3.80 GHz. Warto zaznaczyć, że procesor opiera się na architekturze ARM zamiast na x86 tak jak dostępne na rynku czipy od AMD czy Intela.

Wydarzenie Snapdragon Summit 2023 firmy Qualcomm; podsumowanie najważniejszych informacji - ilustracja #3

Wydajność rdzeni Oryon w benchmarku Geekbench.Źródło: Qualcomm.

Główną zaletą nowego procesora ma być wysoka energooszczędność. W porównaniu z układem i9-13980HX, Snapdragon ma zużywać nawet o 70% mniej energii, osiągając jednocześnie wyższe wyniki.

Jeśli macie ochotę zapoznać się z pełną specyfikacją omawianych układów warto odwiedzić stronę producenta.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na murowany hit. Ten smartfon jeszcze nigdy nie był tak tani

„Wszystko, co piękne, urocze i analogowe, zostanie zniszczone przez płaski, czarny ekran”: gorzka reakcja klientów Apple na reklamę nowego iPada

Pracownik zarabiał ponad 900 tys. zł mając dwa etaty jednocześnie, ale z tego zrezygnował z kilku powodów

PS5 Pro może być jeszcze wydajniejsze niż sądziliście