Microsoft ulepsza obsługę podsystemu umożliwiającego uruchamianie aplikacji na Androida w Windows 11. Teraz będą działać także te zaprojektowane dla Androida 13, a pewne ograniczenia Amazon Appstore zostały zniesione.

Arkadiusz Strzała24 maja 2023
Źrodło fot. Dell / Unsplash, Mammela / Pixabay

Liczba aplikacji z Androida działająca natywnie w systemie Windows 11 może się teraz znacznie zwiększyć. Microsoft luzuje niektóre obostrzenia i zaprasza każdego dewelopera aplikacji na smartfony do wysłania swojego programu do Amazon App Store.

Apki z Androida w Windows 11

Jedną z dość pożądanych funkcji w Windows 11 jest możliwość uruchomienia aplikacji z systemu Android. Podsystem Windows (WSA – Windows Subsystem for Android) obsługuje teraz system Android do wersji 13.

Podsystem Windows dla systemu Android jest coraz lepszy, dzięki obsłudze systemu Android 13, ulepszeniom wydajności uruchamiania i środowiska wykonawczego oraz nowym funkcjom, takim jak Picture in Picture czy zarządzanie pamięcią. – Blog Windows

Deweloperzy aplikacji nadal muszą spełnić kilka wytycznych, aby ich program mógł przejść fazę testowania i być opublikowanym w Amazon App Store. Praca z Windows 11 ma nieco odmienną specyfikę, więc aplikacje Androida dopuszczone do użytku w systemie Microsoftu m.in. muszą stabilnie reagować na dowolne zmiany rozmiaru okna.

Więcej aplikacji Androida w Windowsie, Microsoft zaprasza ich twórców do współpracy - ilustracja #1
Wiele aplikacji z Androida będzie można uruchomić w Windowsie. Źródło: Adrien / Unsplash

Obecnie w Amazon App Store znajduje się już ponad 50 tys. aplikacji możliwych do uruchomienia w Windows 11, a teraz liczba ta powinna się znacznie zwiększyć. Zapewne wiele osób chciałoby niektóre swoje ulubione apki ze smartfona zobaczyć w „okienkach”.

Najlepsze smartfony na Allegro

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Niecodzienny projekt YouTubera. Stworzył grę inspirowaną Falloutem, która działa w Excelu

Microsoft krytykowany przez programistów. Powodem niedawna publikacja kodu źródłowego MS-DOS 4

Apple mówi nie aktualizacjom Spotify w Unii Europejskiej. Gigant muzyczny: „łamiecie prawo”

Xbox zaliczył duże spadki sprzedaży. Mimo to Microsoft zachowuje optymizm