TikTok, YouTube i Twitch pokonały Netflixa w Hiszpanii wśród pokolenia Z

Według statystyk dotyczących popularności serwisów video wśród mieszkańców Hiszpanii, osoby z przedziału 18-24 lat zamiast Netfliksa wolą oglądać YouTube oraz TikToka.

Agnieszka Adamus2 lipca 2023
Źrodło fot. Unsplash | freestocks

Firma analityczna Omdia opublikowała dość interesujące dane na temat popularności serwisów video wśród mieszkańców Hiszpanii. Wynika z nich, że ludzie w przedziale 18-24 lat (generacja Z) nie są zbyt chętni do oglądania Netfliksa. Zdecydowanie bardziej wolą YouTube oraz TikToka.

Wyniki zostały opublikowane w formie wykresu podzielonego na pięć kategorii wiekowych. W każdej w nich zaprezentowano najpopularniejsze serwisy video.

1. W każdej grupie najchętniej oglądaną stroną był YouTube. Drugie miejsce zajmowała natomiast darmowa telewizja.
  2. Co ciekawe Netflix znalazł się wśród najchętniej oglądanych serwisów w czterech kategoriach wiekowych. Tylko najmłodsze z ankietowanych osób nie są skore do oglądania tej strony. Zdecydowanie chętniej oglądany jest inny serwis oferujący filmy i seriale. Mowa tutaj o Amazon Prime Video.
  3. Osoby z przedziału 18-24 lat chętniej sięgają za to po TikToka. W tej grupie korzysta z niego aż 71% ankietowanych.
  4. Najmłodsze osoby chętnie oglądają również Twitcha. Tylko w przypadku tej kategorii wiekowej znalazł się on w pierwszej piątce najpopularniejszych serwisów.
TikTok, YouTube i Twitch pokonały Netflixa w Hiszpanii wśród pokolenia Z - ilustracja #1

Omdia

Badanie to wyraźnie pokazuje, że osoby zaliczane do generacji Z, mają trochę inne upodobania jeśli chodzi o oglądanie treści w Internecie.

POWIĄZANE TEMATY: tech Internet filmy i seriale YouTube

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Potężny powerbank Anker 737 w promocji, która zapiera dech w piersi. 140 W sprawi, że Twoja Motorola będzie naładowana w mgnieniu oka

ASUS potwierdził, że kolejna konsola ROG Ally nadchodzi. Już dziś stream z tej okazji [Aktualizacja]

Kolejny krok w walce z dezinformacją. TikTok zacznie oznaczać treści generowane przez AI

Nintendo Switch 2 może mieć 12GB RAM-u, konsola ma być kontynuacją tego, co znamy z obecnego modelu