ROG Ally X nie ma już przed nami tajemnic. Zobacz co potrafi nowa konsola od Asusa

Dzisiaj firma Asus zaprezentowała konsolę ROG Ally X. Zgodnie z oczekiwaniami handheld okazał się lepszy i droższy.

gaming
Kamil Cuber2 czerwca 2024
Źrodło fot. Asus.

Konsola ROG Ally X została dzisiaj zaprezentowana w trakcie specjalnego streama. Zgodnie z poprzednimi przeciekami handheld otrzymała kilka kluczowych zmian. Są to między innymi pojemniejsza bateria, dysk oraz większa ilość pamięci RAM. Co więc oferuje omawiana konsola?

Wczorajsze przecieki potwierdziły się. Konsola posiada dwukrotnie większą baterię o pojemności aż 80 Wh. Dla porównania konkurencyjny Steam Deck posiada baterię o pojemności 50 Wh. Zwiększyła się także ilość RAM-u. ROG Ally X jest wyposażony w 24 GB pamięci LPDDR5X o taktowaniu 7500 MHz.

Producent zdecydował się również wykorzystać większy dysk SSD o pojemności 1 TB. Oczywiście użytkownicy wciąż będą mogli zamontować inny, bardziej odpowiadający ich potrzebom. Sam proces wymiany ma być o wiele prostszy niż w przypadku podstawowego modelu.

Zmiany wprowadzone w konsoli ROG Ally.Źródło: Asus.

Poza tym Asus wprowadził kilka mniejszych zmian. Do najbardziej istotnych można zaliczyć nowe joysticki. Według firmy mają one wytrzymać 5 milionów obrotów. Zwiększono także precyzję krzyżaka. Dodatkowo przyciski określane jako M, które znajdują się z tyłu zostały nieco przesunięte i zmniejszone, aby uniknąć sytuacji gdy użytkownicy przypadkowo je naciskali.

Zmiany dotknęły także obudowy. Ze względu na większą baterię konsola jest trochę grubsza. Handheld wzbogacił się o dodatkowy port USB-C. Dzięki niemu użytkownicy będą mogli podłączyć większą ilość akcesoriów. Jeśli macie ochotę zapoznać się z pełną specyfikacją to możecie ją znaleźć na stronie producenta.

Porównanie ROG Ally i Rog Ally X.Źródło: Asus.

Asus przygotował kilka akcesoriów, które mogą poprawić wygodę użytkowania konsoli. W trakcie streama zaprezentowano nowe wzmocnione etui na handhelda zabezpieczające go na czas transportu. Przedstawiono także, uniwersalną ładowarkę o mocy 140W.

Na sam koniec Asus podzielił się ceną nadchodzącej konsoli. Wynosi ona 799 dolarów (ok. 3870 złotych). Dla porównania standardowy model w dniu premiery kosztował 699 dolarów, a w Polsce 3799 złotych. Pierwsze handheldy trafią do sprzedaży już w lipcu. Warto przy tym zaznaczyć, że ROG Ally nie zniknie z rynku. Asus ma dalej produkować podstawową wersję konsoli, której cena w obliczu nowej konkurencji może zacząć spadać. Na koniec prezentacji, prowadzący zaznaczyli, że ROG Ally X to jedynie odświeżony model, nie oferujący większej wydajności, a jedynie dłuższy czas pracy na baterii. Dopiero w przyszłości ma pojawić się prawdziwy następca, określany nieoficjalnie jako ROG Ally 2.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Australijski sąd uznał, że Uber nie płaci swoim kierowcom i anulował dług podatkowy w wysokości 81 milionów dolarów

Epopeja Starlinera dobiegła końca. Statek Boeinga wrócił na Ziemię

Inżynier stworzył wolumetryczny wyświetlacz 3D i odpalił na nim Dooma

Łowca okazji kupuje PS2 na pchlim targu, by w domu z goryczą uświadomić sobie popełniony błąd