Robot Apple staje się rzeczywistością; firma rozpoczyna prace nad osobistymi maszynami

Apple rozpoczyna pracę nad nowym osobistym robotem, z którego można byłoby korzystać w domu. Na razie projekt jest na bardzo wczesnym etapie rozwoju i trudno jeszcze określić jaki będzie jego ostateczny kształt.

Marek Pluta4 kwietnia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Xu Haiwei

Apple wciąż szuka pomysłu na nowy rewolucyjny produkt, który pomoże firmie utrzymać dominującą pozycję na rynku. Wydawało się, że będzie to autonomiczny samochód, jednak amerykański gigant porzucił ten projekt, uznając, że stanowi dla niego zbyt duże wyzwanie. Według Marka Gurmana z Bloomberga, firma teraz skupiła się na projektowaniu robotów i powoli nakreśla plan kolejnego ambitnego projektu, którego realizacją zajmie się w najbliższych latach.

Apple pracuje nad robotami

Według źródła, firma ponoć w tym samym czasie zaczęła badać zarówno autonomiczne auta, jak i roboty. Gdy jednak porzucono pomysł stworzenia samochodu, skupiono się na drugim projekcie. Z informacji opublikowanych przez Bloomberga wynika, że inżynierowie pracują nad mobilnym robotem, który będzie podążał za użytkownikiem po ich domach.

Opracowano także zaawansowane urządzenie domowe, które wykorzystuje robotykę do kontrolowania pozycji wyświetlacza. Ten projekt ma na celu stworzenie maszyny przeznaczonej do rozmów wideo, która dzięki możliwości obracania ekranu, zapewni lepsze wrażenia podczas prowadzonych konwersacji. Jako że roboty miałyby się samodzielnie poruszać, rozważane jest zastosowanie algorytmów do nawigacji.

Prace nad nowymi robotami toczą się w dziale inżynierii sprzętu Apple oraz w grupie zajmującej się sztuczną inteligencją i uczeniem maszynowym, którą kieruje John Giannandrea. Na razie są jednak na bardzo wczesnym etapie rozwoju, więc trudno powiedzieć kiedy nowe urządzenia w ogóle trafią na rynek.

Apple musi jednak znaleźć pomysł na produkt, który przyniesie jej duży dochód. Nie udało się bowiem stworzyć samochodu, a według analityków, nowe gogle Vision Pro zaczną przynosić zyski dopiero za jakiś czas, więc trzeba szybko opracować coś nowego, co pozwoli firmie nieźle zarobić.

Pojawia się jednak pytanie, czy robotyka jest na pewno właściwym kierunkiem rozwoju. Na razie osobiste roboty wciąż traktowane są jako zabawki i minie jeszcze wiele lat, zanim staną się na tyle funkcjonalne, by mogły przydać się w każdym domu. Firma z Cupertino musiałaby więc stworzyć maszynę, która możliwościami znacznie wykracza poza to, co oferują rywale. Problem w tym, że nie ma w tym obszarze większego doświadczenia, gdyż nigdy wcześniej nie zajmowała się robotyką.

Oczywiście będziemy śledzić temat i informować Was o postępach prac. Miejmy nadzieję, że wkrótce poznamy więcej szczegółów, dotyczących tego projektu.

POWIĄZANE TEMATY: tech Apple roboty / drony

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Gracz zwraca RTX 3080 do naprawy, producent wysyła mu 3 zepsute karty graficzne jako zamienniki

Jeśli kupować Apple Macbook Air 2023, to tylko w tej promocji. Lepszej oferty raczej szybko nie będzie

Winamp chce udostępnić kod źródłowy nowej aplikacji i zaprasza programistów do współpracy

Średniak, który wygląda jak flagowiec, a do tego ma ładowanie 120 W, aparat 200 MP i znakomity ekran