Realme GT5 Pro będzie można odblokować skanem całej dłoni, ma być dużo szybciej

Realme wprowadza kolejne usprawnienia do swoich smartfonów. Model GT5 Pro posiada kilka interesujących, zaawansowanych funkcji.

Remigiusz Różański7 grudnia 2023
Źrodło fot. Realme

W 2019 roku na rynek wprowadzony został smartfon LG G8 ThinQ, który dzięki kamerze ToF i czujnikowi podczerwieni mógł być obsługiwany przy pomocy gestów. Rozwiązanie południowokoreańskiego konglomeratu budziło słuszne zainteresowanie, lecz nie sprostało oczekiwaniom. Z potknięć poprzedników wnioski wyciągnęło realme, które w modelu GT5 Pro zaimplementowało zaawansowaną technologię sterowania bezdotykowego.

Smartfon realme GT5 Pro umożliwia odblokowanie telefonu poprzez wysunięcie dłoni. Jej skanu dokonuje potężna przednia kamera z matrycą o rozdzielczości 32 megapikseli. Niewykluczone, że współpracuje ona z ultradźwiękowym czujnikiem odległości, który wprowadza ją w tryb czuwania.

Zdaniem producenta, system rozpoznawania dłoni jest znacznie szybszy i wydajniejszy od modeli face ID. Duża w tym zasługa zaawansowanych systemów uczenia maszynowego. Firma realme chwali się, że ich rozwiązanie jest niezawodne. W trakcie testów przeprowadzono 10 milionów prób odblokowania smartfonu przez osoby trzecie, jednak wszystkie skończyły się fiaskiem. Jeżeli jesteście przywiązani do tradycji, to mamy dla Was dobrą wiadomość – GT5 Pro posiada także standardowy czytnik linii papilarnych.

Realme GT5 Pro będzie można odblokować skanem całej dłoni, ma być dużo szybciej - ilustracja #1
Źródło fot. realme

System sterowania bezdotykowego GT5 Pro jest rozbudowany i umożliwia znacznie więcej, niż odblokowanie telefonu. Gest uszczypnięcia powoduje uruchomienie listy niedawno używanych aplikacji, którą możemy przeglądać, machając palcem w prawo lub lewo. Jeżeli przytrzymamy przez chwilę palec wskazujący, przełączymy się na sterowanie kursorem. Pokazywanie trzech palców spowoduje wykonanie zrzutu ekranu. Zwrócenie kciuka w lewo odpowiada za funkcję „wstecz”. Odwracając dłoń, jesteśmy w stanie powrócić do ekranu głównego, tymczasem przysuwając ją w stronę ekranu, wyłączymy go.

Sterowanie gestem to ciekawa funkcja, lecz raczej nie przekona nikogo do zakupu smartfonu. Zrobić to mogą jego parametry oraz przystępna cena. Oto jak prezentuje się specyfikacja GT5 Pro.

• Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • GPU: Adreno 750
  • RAM: LPDDR5X 12 lub 16 GB
  • ROM: UFS 4.0 256 , 512 GB lub 1 TB
  • Przekątna ekranu: 6,78 cali
  • Rozdzielczość ekranu: 2780 × 1264 px
  • Częstotliwość odświeżania ekranu: do 144 Hz
  • Aparat tylny: główny 50 Mpix + teleobiektyw peryskopowy 50 Mpix + ultraszerokokątny 8 Mpix
  • Aparat przedni: 32 MP
  • Obsługa 5G, Wi-Fi 2,4 GHz/5,1 GHz/5,8 GHz, Bluetooth 5.3 oraz NFC
  • Pojemność baterii: 5400 mAh
  • Szybkie ładowanie przewodowe o mocy do 100 W i bezprzewodowe do 50 W
  • System operacyjny: Android 14 z interfejsem Realme UI 5.0

Jesteście zainteresowani nowym realme, czy machniecie na niego ręką?

Autor: Remigiusz Różański

Chińczycy przerażają swoimi pomysłami. „Wskrzeszają” zmarłych przy pomocy AI

Na widok tej promocji opad szczęki gwarantowany. Flagowy Samsung Galaxy S24 1000 zł taniej - brzmi jak interes życia

Konstruktor zbudował klona kultowego Macintosha Plus. Obsługuje programy i sprzęt sprzed trzech dekad