Premiera sterowników AMD Radeon Adrenalin 24.8.1; wsparcie dla Black Myth: Wukong i Star Wars Outlaws

Firma AMD wydała nową wersję sterowników graficznych z serii Adrenalin, oznaczoną numerem 24.8.1. Przede wszystkim dodają one wsparcie dla gier Black Myth: Wukong, Star Wars: Outlaws.

gaming
Miłosz Szubert20 sierpnia 2024
Źrodło fot. Steam

Aktualizacja #1: Wygląda na to, że firma AMD wycofała sterowniki AMD Adrenalin Edition 24.8.1 i nie można ich na ten moment pobrać (zamiast nich po kliknięciu w odnośnik znajdujący się na stronie AMD ściągają się sterowniki Adrenalin 24.7.1). Wkrótce powinny jednak zostać przywrócone.

Wakacje powoli się kończą, a to oznacza, że branża gier zaczyna wychodzić z okresu letniego marazmu. Na horyzoncie majaczą już premiery dużych produkcji AAA, a to oznacza, że producenci kart graficznych mają pełne ręce roboty w przygotowywaniu nowych sterowników. Wśród nich znajduje się rzecz jasna AMD, które wypuściło ostatnio do sieci sterowniki Adrenalin 24.8.1. Czego mogą spodziewać się po ich zainstalowaniu posiadacze popularnych Radonów?

Wsparcie dla nowych gier i poprawki

Przede wszystkim sterowniki wprowadzają one wsparcie dla pięciu gier. Pierwszą z nich jest Black Myth: Wukong, czyli chińskie RPG akcji, które miało swoją premierę dziś w nocy i praktycznie z miejsca stało się gigantycznym hitem na platformie Steam. Dalej mamy Star Wars: Outlaws, które ukaże się 30 sierpnia, otwartą betę Call of Duty: Black Ops 6 oraz sieciowego FPS-a Concord. Dzięki omawianym sterownikom wszystkie te tytuły powinny działać lepiej na kartach od AMD.

Ponadto ekipa z Santa Clara zadbała o wprowadzenie wsparcia dla HYPR-Tune do Call of Duty: Modern Warfare III, Marvel's Spider-Man Remastered oraz Marvel's Spider-Man: Miles Morales. Pozwala to na uruchomienie w wymienionych tytułach różnych technologii „upiększających” od AMD, takich jak AMD FidelityFX Super Resolution. Z kolei Ghost of Tsushima: Director's Cut otrzymało obsługę Anti-Lag 2, dzięki czemu opóźnienie między wprowadzaniem komend a wyświetlaniem ich efektów na ekranie może spaść nawet o 28% przy włączonym AMD FidelityFX Super Resolution 3 i rozdzielczości 4K i, a także ustawieniach „Bardzo wysokich”.

Spis nowości wprowadzanych przez sterowniki Adrenalin 24.8.1 uzupełniają różnej maści poprawki znanych błędów. Wyeliminowano problemy m.in. z wyłączaniem się aplikacji AMD podczas rozgrywek w Kunitsu-Gami: Path of the Goddess, Pacific Drive i Kingdom Hearts -HD 1.5+2.5 ReMIX-, pojawianiem się artefaktów graficznych w Marvel’s Spider-Man: Miles Morales i Rust, czy błędnym wykorzystywaniem pamięci w takcie zabawy w różnych wersjach Minecraft: Java Edition. Więcej szczegółów znajdziecie w tym miejscu.

Beta sterowników Adrenalin 24.10.37.01

To jednak jeszcze nie wszystko. AMD wypuściło również wersję beta sterowników Adrenalin 24.10.37.01, które dodają wsparcie dla zapowiedzianego na 17 września „pecetowego” wydania Final Fantasy XVI. Ściągniecie je stąd.

POWIĄZANE TEMATY: gaming AMD sterowniki

Miłosz Szubert

Filmoznawca z wykształcenia. W GRYOnline.pl pracuje od stycznia 2017 roku. Fan tenisa, koszykówki, komiksów, dobrych książek, historii oraz gier strategicznych Paradoxu. Od niedawna domorosły Mistrz Gry (podobno wychodzi mu to całkiem nieźle). Przez parę lat montował filmy na kanale Notatnik Kinomana na YouTube.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko