Poszukujesz darmowego Office’a? Sprawdź, jakie masz możliwości

W niniejszym poradniku przyglądamy się z bliska pakietom biurowym, sprawdzając, które z nich są dostępne za darmo. Jak się okazuje, istnieje sporo alternatyw dla płatnego Microsoft Office’a.

Krystian Pieniążek21 października 2024
Źrodło fot. Scott Graham | Unsplash

Choć bez wątpienia Microsoft Office pozostaje najpopularniejszym (i zdaniem wielu – najlepszym) pakietem biurowym, konieczność sięgania do portfela, by się w niego zaopatrzyć, dla wielu stanowi skuteczną barierę przed korzystania z niego. Niemniej istnieją alternatywy dla niego w postaci darmowego oprogramowania tego typu; choć posiadają one pewne ograniczenia, a lista ich funkcjonalności może ustępować „oryginałowi”, korzystając z nich na co dzień w warunkach domowych większość użytkowników nie będzie ich świadoma. W tym artykule opisujemy darmowe alternatywy dla pakietu Microsoft Office.

OpenOffice i LibreOffice, czyli pierwsze skojarzenia

Myśląc o darmowym pakiecie biurowym, często „odpływamy” w kierunku pakietów Apache OpenOffice oraz LibreOffice. Pierwsze skojarzenie nie dla każdego będzie jednak tym najlepszym, bo choć opisywane tu pakiety nie odbiegają od innych pod względem funkcjonalności, dla wielu użytkowników pewnym problemem może być interfejs użytkownika. Ten bowiem sprawia wrażenie, jakby czas zatrzymał się dla niego w pierwszych latach po 2000 roku, przywodząc na myśl czasy sprzed ery Windowsa 7; dotyczy to zwłaszcza Apache OpenOffice’a.

Jeśli jesteście w stanie przymknąć na to oko, na pakietach OpenOffice lub LibreOffice możecie zakończyć swe poszukiwania darmowego office’a. W przeciwnym wypadku powinniście rozglądać się dalej.

Apache OpenOffice. Źródło: własne. - Poszukujesz darmowego Office’a? Sprawdź, jakie masz możliwości - wiadomość - 2024-10-21
Apache OpenOffice. Źródło: własne.

WPS Office, FreeOffice i OfficeSuite, czyli nowoczesne alternatywy

Inaczej mają się sprawy z pakietami WPS Office, SoftMaker FreeOffice oraz OfficeSuite, które również są dostępne za darmo i mogą przy tym pochwalić się znacznie bardziej współczesnym interfejsem użytkownika. Dodatkowo każdy z nich posiada unikalne funkcje, które mają go wyróżnić na tle konkurencji.

Mowa przede wszystkim o pakiecie WPS Office, który zintegrowano z AI sprawdzającą pisownię. Niestety w chwili pisania tych słów ta ostatnia ma pewne problemy z językiem polskim; dodatkowo wyłączając ją, całkowicie pozbywamy się autokorekty. Niemniej wygoda użytkowania i szybkość działania WPS Office’a sprawiły, że to właśnie on stał się faworytem dla niżej podpisanego.

WPS Office. Źródło: własne. - Poszukujesz darmowego Office’a? Sprawdź, jakie masz możliwości - wiadomość - 2024-10-21
WPS Office. Źródło: własne.

iWork, czyli office od firmy Apple

W przeciwieństwie do Microsoftu, firma Apple oferuje swój pakiet biurowy całkowicie za darmo. Mowa o iWork, który zawiera programy Pages (edytor tekstu), Numbers (arkusz kalkulacyjny) oraz Keynote (aplikacja do tworzenia prezentacji). Minusem iWorka jest fakt, że domyślnie używa on własnych formatów plików, które nie są zgodne z innymi pakietami biurowymi.

iWork. Źródło: Apple. - Poszukujesz darmowego Office’a? Sprawdź, jakie masz możliwości - wiadomość - 2024-10-21
iWork. Źródło: Apple.

Microsoft 365, czyli office w przeglądarce

Jedynym darmowym pakietem biurowym od firmy Microsoftu jest dostępny z poziomu przeglądarki Microsoft 365. Po zalogowaniu na swoje konto Microsoft zyskujemy dostęp do Worda, Excela, PowerPointa oraz innych narzędzi całkowicie za darmo. Swoje dokumenty możemy następnie zapisywać na OneDrive lub pobierać na urządzenie.

Alternatywę dla niego stanowią analogiczne narzędzia od firmy Google, czyli Dokumenty, Arkusze, Prezentacje oraz Formularze.

Microsoft 365. Źródło: własne. - Poszukujesz darmowego Office’a? Sprawdź, jakie masz możliwości - wiadomość - 2024-10-21
Microsoft 365. Źródło: własne.

Na koniec warto odnotować, że poszukiwania darmowego pakietu biurowego dla każdego z nas będą wyglądać nieco inaczej, w zależności od kryteriów, jakimi będziemy się kierować. Niemniej, narzędzia opisane powyżej są dostępne za darmo, toteż jedyną „walutą”, jaką trzeba będzie wydać na całe przedsięwzięcie, będzie nasz czas.

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Smartfon i powerbank w jednym: nowy telefon survivalowy z baterią 22 000 mAh

Czy granie w 4K na monitorze 1080p ma sens? Zdanie społeczności jest jednogłośne

Jak dobrać pamięć RAM do komputera stacjonarnego? Jedyny poradnik, jakiego potrzebujesz

„Stworzyliśmy potwora” - hiszpańska modelka zarabia do 10 000 euro miesięcznie, ale nie jest prawdziwa