Photoshop za darmo, ale pod pewnymi warunkami

Adobe udostępnia swój program graficzny Photoshop za darmo. To dobra wiadomość, ale jest też ta gorsza – dotyczy to wersji przeglądarkowej i na razie obejmuje tylko użytkowników w Kanadzie.

Arkadiusz Strzała15 czerwca 2022

Fot. powyżej: Unsplash / Szabo Viktor

Jest wiele rzeczy, dla których warto zamieszkać w Kanadzie. Ludzie są tam przyjaźni i wyluzowani, można pojechać nad wodospad Niagara, jest też prawdziwa królowa i co najważniejsze – Photoshop jest za darmo. To nie żart, firma Adobe zdecydowała, że bez opłat udostępni tam przeglądarkową wersję swojego programu graficznego.

Photoshop za darmo?

Wystarczy posiadać konto Adobe, które rzecz jasna, też można założyć za darmo. No i logować się z Kanady, ponieważ reszta świata nadal musi skorzystać z płatnych opcji subskrypcji Adobe Creative Cloud, by używać Photoshopa. Być może jednak wystarczy poczekać, a jego darmowość rozszerzy się na inne regiony.

Photoshop za darmo, ale pod pewnymi warunkami - ilustracja #1
Ta wersja Photoshopa jest mocno uproszczona. Źródło: Adobe

Choć jak wiadomo „darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby”, to warto wiedzieć, że przeglądarkowa wersja Photoshopa nie dorównuje wielu darmowym programom graficznym, takim jak GIMP, Photopea czy Paint.NET. Posiada prostą obsługę warstw, tworzenie masek i wiele narzędzi, brakuje jej jednak filtrów czy chociażby zaawansowanych operacji na warstwach.

Mobilne aplikacje Adobe

Darmowe programy Adobe możemy spotkać w wersjach mobilnych na Android i iOS. Znajdziemy tam takie pozycje, jak Adobe Express czy Lightroom. Choć można je pobrać bez opłat, to jednak by skorzystać z niektórych bardziej zaawansowanych opcji w tych aplikacjach, trzeba już wydać pieniądze.

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Dziś swoje 24 urodziny obchodzi legendarne PS2

Nintendo wygrało. Twórcy emulatora Switcha zapłacą odszkodowanie i wstrzymują dalsze prace

Router jako sprzęt do grania. Można na nim odpalić GTA Vice City

Apple zaprezentowało MacBooka Air M3, skromna premiera nowego laptopa