Pękające płyty główne Z790 to może być spory problem dla MSI, niepokojące doniesienia użytkowników

Użytkownicy płyt MSI Z790 donoszą o pojawiających się awariach. Przyczyną tego ma być pękający czipset.

Kamil Cuber3 kwietnia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Anirudh Gadgil.

W sieci od czasu do czasu można natrafić na informacje o psujących się podzespołach. Zwykle dotyczą one najdroższych elementów, takich jak karty graficzne czy procesory. Czasem jednak okazuje się, że przyczyna problemów jest bardziej nieoczywista.

Niedawno pojawiły się informacje, że użytkownicy płyt głównych od MSI zgłaszają problemy z uruchomieniem komputerów. Dokładniej chodzi o modele Z790. Według nieoficjalnych doniesień, przyczyną tego mają być pęknięcia powstające na czipsecie.

Jak donosi portal Tom’s Hardware wiadomości o psujących się płytach głównych od MSI pojawiały się już wcześniej. Jednak dopiero kilka dni temu, youtuber Joshi Repair zajmujący się naprawą sprzętu zdecydował się zbadać ten problem i przeanalizował jedną z nich. Po wymontowaniu chłodzenia z czipsetu, dostrzegł on małe rysy na jego powierzchni. Jak się okazało, były to niewielkie pęknięcia. Niestety w tym przypadku jedynym dostępnym rozwiązaniem było odesłanie płyty do producenta.

W swoim materiale youtuber stwierdził, że pęknięcia powstały prawdopodobnie na skutek wady fabrycznej. Jednak ciężko określić jest dokładny powód na podstawie tylko jednego egzemplarza. Wśród entuzjastów oraz osób zajmujących się naprawami pojawiły się dwie teorie. Pierwsze sugerowała, że uszkodzenia mogły wystąpić w trakcie lutowania czipu. Według drugiej teorii, pęknięcia mogły pojawić się w trakcie montażu radiatora.

Płyty główne wyposażone w czipset Z790 pojawiły się na rynku w czwartym kwartale 2022 roku. Obsługują one procesory Core 13, 14 i 15 generacji od Intela. Ciężko więc określić jak duża jest skala problemu. Według niepotwierdzonych informacji, już w zeszłym roku użytkownicy skarżyli się na problemy z płytami głównymi. Jednak wtedy producent wymienił uszkodzone modele. Jak na razie MSI nie wypowiedziało się temat omawianego problemu.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

DDR2 vs DDR3 vs DDR4 vs DDR5. Omawiamy najważniejsze różnice w pamięciach RAM

Jak usunąć konto Apple ID? Omawiamy krok po kroku

Jak anulować subskrypcję Apple TV? Pokazujemy główne sposoby

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na murowany hit. Ten smartfon jeszcze nigdy nie był tak tani