Nowy konkurent Intela i AMD, po Qualcommie przyszedł czas na MediaTek

Era komputerów PC zdominowanych przez Intela i AMD może dobiegać końca. MediaTek, tajwański producent układów scalonych, pracuje nad własnym procesorem ARM dla systemu Windows.

Krystian Łukasik13 czerwca 2024
Źrodło fot. Niek Doup | Unsplash

Firma MediaTek, tajwański gigant w dziedzinie projektowania układów scalonych, wkracza na nowy teren – świat komputerów osobistych. Producent pracuje nad własnym procesorem opartym na architekturze ARM, który będzie kompatybilny z systemem operacyjnym Windows. Ten ruch z ich strony może znacząco wpłynąć na układ sił w branży, która przez dekady była zdominowana przez Intela i AMD.

Microsoft stawia na ARM

MediaTek nie jest pierwszą firmą, która próbuje wprowadzić ARM do świata komputerów PC. Microsoft od kilku lat intensywnie inwestuje w tę technologię, widząc w niej przyszłość obliczeń w kontekście rozwiązań z użyciem technologii AI. Architektura ARM, znana z niskiego poboru mocy, idealnie sprawdza się w urządzeniach mobilnych, a teraz coraz częściej pojawia się również w laptopach i tabletach.

Pierwszym dużym graczem, który podjął współpracę z Microsoftem w tym zakresie, był Qualcomm. Firma ta dostarcza układy serii Snapdragon X do wysokiej klasy laptopów z systemem operacyjnym Windows. Umowa na wyłączność pomiędzy gigantami wygasa w 2025 roku, co otwiera drzwi dla innych producentów, którzy chcą wejść na ten lukratywny rynek, takich jak MediaTek.

MediaTek kontra Qualcomm

Nowy układ od MediaTek ma być gotowy pod koniec przyszłego roku. Będzie on oparty na gotowych projektach ARM, co znacznie przyspiesza proces jego bieżącego rozwoju. Firma ma już doświadczenie w tworzeniu układów dla Chromebooków, więc przeniesienie tej technologii na grunt Windowsa nie powinno stanowić większego problemu.

Chromebook z procesorem MediaTek kupisz tutaj

MediaTek nie jest jedynym nowym graczem na rynku procesorów. Nvidia i AMD również pracują nad swoimi układami ARM dla komputerów z systemem Windows. Nvidia współpracuje przy jednym takim projekcie właśnie z MediaTekiem, ale procesory te mają trafić jedynie do pojazdów elektrycznych. Oczywiście, obie firmy prowadzą też niezależne działania badawcze w zakresie tego sprzętu.

Co to oznacza dla Intela i AMD?

Dla Intela i AMD, którzy przez lata byli niekwestionowanymi liderami rynku procesorów PC, pojawienie się nowych graczy stanowić będzie spore wyzwanie. Architektura ARM oferuje wiele zalet, takich jak niski pobór mocy, dłuższy czas pracy na baterii czy lepsza integracja z technologiami mobilnymi oraz znakomita kompatybilność z rozwiązaniami opartymi na sztucznej inteligencji. To może skłonić wielu producentów sprzętu do wyboru właśnie tych rozwiązań, zamiast tradycyjnych procesorów x86, szczególnie w niedalekiej przyszłości, w której rozwój AI będzie widocznie zauważalny.

Intel i AMD nie zamierzają oddać swojego udziału w rynku bez walki. Obie firmy inwestują w nowe technologie i starają się dostosować swoje produkty do zmieniających się potrzeb konsumentów. Jednak pojawienie się MediaTeka, Nvidii i AMD na rynku układów ARM dla systemu operacyjnego Windows, może znacząco zmienić układ sił w branży i zmusić dotychczasowych liderów do jeszcze większego wysiłku.

Przyszłość komputerów PC

Przyszłość komputerów PC rysuje się w coraz ciekawszych barwach. Architektura ARM niebawem wkroczy do świata komputerów osobistych, przynosząc ze sobą nowe możliwości i wyzwania. MediaTek, jako jeden z liderów w projektowaniu układów scalonych, ma szansę odegrać ważną rolę w tym procesie. Czy uda mu się zdetronizować Intela i AMD? Czas pokaże. Jedno jest pewne - rynek komputerów PC czekają ciekawe czasy.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

POWIĄZANE TEMATY: tech Intel CPU / procesory AMD Ryzen

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Samsung oficjalnie podał datę kolejnego Galaxy Unpacked. Jakie sprzęty nadchodzą?

Fanka The Last of Us wyczarowuje małe dzieło sztuki z uszkodzonego kontrolera PS4

Naukowcy zastąpili sprzęt za ponad 200 tys. zł tanim zestawem LEGO, efekty są zaskakująco dobre

Full HD na Nintendo Switch 2 może nie mieć sensu. Eksperci ostrożnie podchodzą do możliwej specyfikacji sprzętu

Motorola Migrate - czym ją zastąpić? O programach do przenoszenia danych między telefonami z Androidem