Nowe chińskie procesory od Loongson zbliżyły się wydajnością do 10 generacji układów od Intela

Chińskie przedsiębiorstwo stworzyło procesory, porównywalne wydajnością do 10 generacji procesorów Intela. Jak prezentuje się specyfikacja nowych układów?

Luna "Twilight" Jarosz29 kwietnia 2024
Źrodło fot. Brian Kostiuk | Unsplash

Kiedy myślimy o rynku procesorów, do głowy przychodzą nam tylko dwie firmy, czyli Intel oraz AMD. Wszak to jednostki z omawianych przedsiębiorstw, w zależności od segmentu rynkowego, wyznaczają nowe kierunki dla rozwoju techniki komputerowej. Wspomniani giganci zazwyczaj robię sporo szumu wokół swoich nowych CPU, dlatego tak łatwo jest przeoczyć mniej popularne procesory, opracowane przez bardziej krajowe przedsiębiorstwa.

Chińskie procesory dogoniły 10. generacje Intela?

Mało kto jest zainteresowany chińskim rynkiem procesorów. Wynika to z faktu, że omawiane układy aktualnie nie są tworzone z myślą o rywalizacji światowej z Intelem, czy AMD. Ostatnio firma Loongson pochwaliła się stworzeniem nowych jednostek, których wydajność jest porównywalna do 10 generacji CPU od Intela. Omawiane nowe procesory, to 3B6600 oraz 3B7000.

Mimo że 10. generacje procesorów od „niebieskich” mamy już daleko za sobą, to warto z czystej ciekawości zapoznać się z nowymi jednostkami od Loongson. Pierwszy model, jaki weźmiemy pod lupę. to 3B6600. Z dostępnych informacji wiemy, że jest to 8-rdzeniowa jednostka LA864 o taktowaniu 3,0 GHz. Posiada wbudowany układ graficzny LG200. Wypada to nieco blado nawet na przykładzie 4 rdzeniowej i3-10100, która w podstawowym taktowaniu osiąga 3,6 GHz.

W przypadku zintegrowanej karty graficznej dostępne informacje zdradzają nam, że obsługuje ona OpenCL 3.0 i akceleracje graficzną OpenGL 4.0. Zintegrowany układ graficzny potrafi uzyskać 246 GFLOPów wydajności obliczeniowej, a przy oddzielnemu rozwiązaniu grafiki, może osiągnąć 1 TFlops.

Chip Loongson 3B7000 również ma do zaoferowania 8 rdzeni LA864, ale częstotliwość taktowania owej jednostki wynosi już 3,5 GHz. W przypadku tego modelu nie podano informacji odnośnie do zintegrowanego GPU. Wiemy natomiast, że omawiany procesor obsługuje wejścia: PCIe 4.0, SATA 3, USB 3.0, GMAC i HDMI. Interesującą ciekawostką jest fakt, że układ posiada rdzenie Tensor INT8 do obsługi obciążeń związanymi z AI.

Nie są to powalające parametry i przyrównując to do 10. generacji procesorów Intela, nie prezentują się nadzwyczajnie, ale niewątpliwie jest to poczynienie już pewnych kroków w rozwoju chińskich układów. Czas pokażę, czy w przyszłości układy od Loongson dogonią w jakimś stopniu AMD oraz Intela.

POWIĄZANE TEMATY: tech Chiny Intel CPU / procesory

Luna "Twilight" Jarosz

Pasjonatka konsol i komputerów. Obecnie pochłonięta rozwojem branży IT, poluje na nowinki technologiczne. Interesuje się również grami strategicznymi, ale lubi też pograć w Dark Souls. Swój czas poświęca także na gry e-sportowe. Jej hobby to kolekcjonowanie gier na PlayStation 2 i eksperymenty na owej konsoli w celu rozbudowy jej funkcjonalności. Przyjemność czerpie z naprawy komputerów. Wieczorami zaś przyszło jej spędzać czas na oglądaniu filmów, czy seriali anime. Kocha górskie klimaty i spacery wieczorami. Wielką radość sprawia jej czytanie książek fantasy.

Tyle basu jeszcze nie słyszałem. Recenzja słuchawek Sony ULT Wear z ANC

AMD uprości nazewnictwo mobilnych procesorów, nadchodzi Ryzen AI

Korea Południowa rzuca wyzwanie USA i Europie. Kraj zainwestuje setki miliardów w rozwój i produkcję chipów

Rodzina rolników znalazła na swojej ziemi szczątki z włókien węglowych, okazało się, że były one częścią nieznanego obiektu kosmicznego