Nawet 9000 MT/s; G.Skill pokazuje piekielnie szybką pamięć DDR5

G.Skill zaprezentował rekordowe osiągnięcie w prędkości pamięci DDR5, osiągając imponujące 9000 MT/s na nowej platformie AMD X870E.

Danuta Repelowicz30 września 2024
Źrodło fot. G.Skill

Jak pisze serwis Wccftech, G.Skill właśnie ustanowił nowy standard pamięci DDR5 i osiągnął imponującą prędkość transferu danych na poziomie 9000 MT/s na nowej platformie AMD X870E. Wykorzystał do tego profile podkręcania pamięci AMD EXPO. Użytkownicy będą teraz mieć dostęp do jeszcze szybszych modułów, które mogą znacząco wpłynąć na ogólną wydajność ich komputerów. To kolejny krok naprzód w ewolucji technologii pamięci RAM.

Rekord prędkości

Całkiem niedawno na rynku ukazały się nowe platformy AMD X870E i X870. Są one szczególnie istotne w kwestii obsługi szybkich modułów pamięci. Prędkości przekraczające 8000 MT/s mogą stanowić standard w różnych konfiguracjach dostępnych u licznych producentów. Przełoży się to na znaczą poprawę wydajności.

Niektóre płyty główne oferują obsługę pamięci CUDIMM, choć wiąże się to z ograniczoną funkcjonalnością. Osoby planujące zakup nowej platformy AMD powinny skupić się na tradycyjnych modułach DRAM. Możliwe jednak, że w przyszłości aktualizacje BIOS-u dodatkowo poprawią kompatybilność i osiągi, zwłaszcza w przypadku szybszych pamięci.

Oprócz chwalenia się samymi osiągami, firma G.Skill zaprezentowała najnowszy zestaw DDR5-9000 o pojemności 48 GB (2x 24 GB), który będzie można latwo podkręcić dzięki wspomnianemu profilowi AMD EXPO. Warto również zaznaczyć, że nowa technologia NitroPath DRAM od Asusa zastosowana w zestawie znacząco poprawia wydajność podkręcania pamięci DDR5, umożliwiając osiąganie jeszcze lepszych wyników w porównaniu do standardowych modułów.

POWIĄZANE TEMATY: tech AMD pamięć RAM

Danuta Repelowicz

Hiszpańskie serce i japońska dusza. Absolwentka filmoznawstwa ze szczególną słabością do RPG-ów i bijatyk. Miłośniczka wiedzy tajemnej, nauk o kosmosie, musicali i wulkanów. Dorastała na Onimushy, Tekkenie i Singstarze. Wcześniej związana z serwisem GamesGuru, pisze i tworzy od najmłodszych lat. Prywatnie także wokalistka i wojowniczka Shorinji Kempo stopnia 4 Kyu. Specjalizuje się w narratologii i ewolucji postaci. Świetnie porusza się też po tematyce archetypów i symboli. Jej znakiem rozpoznawczym jest wszechstronność, a jej ciekawość często prowadzi ją w najdziksze ostępy umysłu i wyobraźni.

3500 zł to jednak za dużo? PS5 Pro do tej pory się nie wyprzedało

Dlaczego lepiej nie używać odkurzacza do sprzątania komputera? Społeczność wyjaśnia

Nowa płyta główna MSI kosztuje tyle, co mocny komputer do gier. Oto co oferuje za takie pieniądze

Wkrótce nie będzie już można „kupować” gier w PSN Store