Nawet 8TB pamięci w PS5 - nowy dysk WD będzie naprawdę ogromny

Miłośnicy PS5 na całym świecie mogą odetchnąć z ulgą. Western Digital wprowadza na rynek nowy, oficjalnie licencjonowany dysk dla konsoli. Sprzęt pozwala na przechowywanie większej liczby tytułów oraz zapewnia bezproblemową instalację, co jest prawdziwą gratką dla entuzjastów gier.

gaming
Julia Sobasz21 sierpnia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Erik Mclean

Pojemność dysku jest zmorą wielu fanów PS5. Jeśli jesteś zapalonym kolekcjonerem gier, to nie musisz już martwić się o brak miejsca na ulubione tytuły. Dzięki WD_BLACK SN850P NVMe SSD możesz natychmiast dodać do 8TB pamięci masowej. Dodatkowo, subskrypcja PlayStation Plus Premium w zestawie pozwala na dostęp do szerokiego katalogu gier, w tym klasyków.

Kompatybilność i parametry

Jednym z kluczowych elementów WD_BLACK SN850P jest zoptymalizowany radiator, stworzony specjalnie dla gniazda M.2 konsoli PS5. Dzięki temu nie musisz się martwić o kompatybilność ani o przegrzewanie się dysku. Warto wspomnieć, że jest on certyfikowany i testowany pod kątem konsol PlayStation 5, co gwarantuje, że będzie działał bez zarzutu.

Producent obiecuje sekwencyjne prędkości odczytu do 7200 MB/s i zapisu do 6600 MB/s. To sprawia, że gry będą ładować się szybciej, a Ty możesz cieszyć się płynną rozgrywką bez irytujących przerw. Dysk jest dostępny w różnych pojemnościach (1, 2 i 4TB), ale to wersja 8 TB robi największe wrażenie, oferując (w końcu) dostateczną przestrzeń na przechowywanie gier.

Nowy dysk od Western Digital – design z logo PlayStation. Źródło: Western Digital

Cena i dostępność

Dysk jest już dostępny w sklepie internetowym Western Digital. Cena za wersję 8 TB wynosi 999,99 dolarów amerykańskich (ok. 3600 zł bez VAT), co stanowi równowartość dwóch edycji cyfrowych PlayStation 5. Choć ta kwota może wydawać się wysoka, jest ona konkurencyjna w porównaniu do innych dysków o podobnych specyfikacjach. Dla porównania, wersja 4 TB kosztuje obecnie około 350 dolarów (ok. 1350 zł bez VAT) na Amazon.

Podsumowanie

WD_BLACK SN850P NVMe™ SSD to świetne rozwiązanie dla graczy, którzy są zmęczeni ciągłym usuwaniem gier i potrzebują więcej miejsca na swoje ulubione tytuły. Dzięki wysokiej prędkości odczytu i zapisu, zoptymalizowanemu radiatorowi oraz oficjalnej licencji dla PlayStation5, ten dysk SSD jest dobrym wyborem dla każdego posiadacza PS5.

Julia Sobasz

Z wykształcenia dziennikarka, z powołania metińczyk. Pasja do pisania pojawiła się u niej gdzieś między kartkowaniem starego numeru czasopisma „Przekrój“ a zarywaniem nocy na czytaniu reportaży Wydawnictwa Czarne. Oprócz grania w MMO-rpgi kolekcjonuje retro sprzęt, który jest dla niej sposobem na zachowanie kawałka historii technologii. Niepohamowana fanka i teoretyczka polskich seriali z przełomu lat 90. i 00.

Recenzje procesorów Intel Core Ultra 200S. Te chipy nie uratują sytuacji Intela

Czy dysk SSD SATA ma jeszcze sens w 2024 roku? Społeczność rozwiewa wątpliwości

Apple się przeliczyło; zainteresowanie iPhone 16 jest niskie, a firma zmniejsza dostawy

Posiadając ten system monitoringu, moi rodzice w końcu poczuli się bezpiecznie w swoim domu. Zestaw Baseus N1 można teraz kupić w świetnej cenie na Amazonie