Największy zwrot akcji tego roku? Intel i AMD łączą siły w celu rozwoju architektury x86

Intel oraz AMD ogłosiły dzisiaj rozpoczęcie współpracy, której celem jest rozwój architektury x86.

Kamil Cuber15 października 2024
Źrodło fot. Unsplash | Thufeil M.

Przez długie lata na rynku procesorów, przeznaczonych dla komputerów osobistych, dominowała jedna architektura x86. Jej rozwojem i produkcją opartych o nią procesorów, zajmowały się dwie konkurencyjne firmy, Intel oraz AMD. Jednak czasy się zmieniają. Producenci sprzętu coraz chętniej sięgają po układy oparte o konkurencyjną architekturę ARM, która przez lata została mocno upsrawniona i obecnie może konkurować z x86. Potwierdza to przykład procesorów Snapdragon X Elite.

Powstanie x86 Ecosystem Advisory Group

Mogło się więc wydawać, że x86 osiągnęło już swój limit i musi ustąpić nowym rozwiązaniom. Jak się jednak okazuje, Intel oraz AMD nie zamierzają pozwolić na upadek architektury. Dzisiaj firmy ogłosiły, że zamierzają wspólnie rozwijać tę technologię, aby dostarczyć jak najlepsze rozwiązania swoim klientom. W tym celu powstała grupa doradcza x86 Ecosystem Advisory Group, w której skład wchodzą omawiane firmy, a także inni liderzy branży, tacy jak Broadcom, Dell, Google, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc., Lenovo, Meta, Microsoft, Oracle i Red Hat. Tak jej założenie skomentowała Lisa Su, dyrektorka generalna AMD:

Utworzenie x86 Ecosystem Advisory Group zapewni, że architektura x86 będzie nadal ewoluować, jako platforma obliczeniowa pierwszego wyboru, zarówno dla deweloperów, jak i klientów. Jesteśmy podekscytowani możliwością zjednoczenia branży, aby wskazać kierunek przyszłych udoskonaleń architektonicznych i przedłużyć niesamowity sukces x86 na kolejne dekady.

Cele grupy

Zgodnie z udostępnionymi informacjami, głównym zadaniem grupy ma być zjednoczenie liderów branży w celu ukształtowania przyszłości x86. Na współpracy gigantów technologicznych najbardziej będą mogli zyskać programiści, którzy mają otrzymać dostęp do bardziej spójnego oprogramowania i systemów. Będzie to pomocne również dla zwykłych użytkowników, a to za sprawą bardziej kompatybilnego sprzętu.

Ogłoszenie współpracy pomiędzy gigantami jest sporym zaskoczeniem. W końcu przez wiele lat Intel oraz AMD rywalizowały ze sobą, między innymi na rynku procesorów. Nikt więc raczej się nie spodziewał, że przedsiębiorstwa postanowią nagle rozpocząć wspólne badania nad rozwojem. Dzisiejsze ogłoszenie pokazuje, jak konkurencyjna stała się architektura ARM, która wcześniej mogła być niedoceniana przez branżowych gigantów.

POWIĄZANE TEMATY: tech AMD Intel CPU / procesory

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Monitor do PS5. Jaki kupić? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę

WhatsApp - pobieranie. Skąd ściągnąć komunikator? Podpowiadamy

W kilku prostych krokach zamienił 106 na 314 fpsów. Deweloper udowadnia, że gry da się optymalizować

Pierwsze smartfony otrzymały aktualizację do Androida 15. Lista urządzeń i największe nowości