Microsoft potwierdza problemy z Wi-Fi po aktualizacji Windowsa 11

Microsoft potwierdza, że najnowsza zbiorcza aktualizacja systemu Windows 11 o numerze KB5032288, powoduje problemy z połączeniem Wi-Fi. Firma aktualnie bada jego przyczyny.

Marek Pluta20 grudnia 2023
Źrodło fot. Unsplash | Windows

W odpowiedzi na liczne skargi użytkowników systemu Windows 11, Microsoft potwierdził, że nowa aktualizacja KB5033375, sprawia problemy z bezprzewodowym połączeniem z siecią. Na szczęście ograniczają się jedynie do korporacyjnych oraz uniwersyteckich sieci bezprzewodowych i nie dotyczą zwykłych użytkowników. Firma zapewnia jednak, że bada przyczynę usterki i poinformuje wszystkich, gdy kolejna poprawka będzie już gotowa.

Windows 11 powoduje problemy z Wi-Fi

Windows 11 znany jest z wadliwych aktualizacji, sprawiających użytkownikom takie czy inne kłopoty i wygląda na to, że Microsoftowi wciąż nie udało się tego problemu naprawić. Kolejna aktualizacja oznaczona numerem KB5033375, również okazała się zabugowana, choć pewnym plusem jest to, że usterka nie ma wpływu na domową sieć, za to może utrudnić życie studentom i pracownikom firm.

W mediach społecznościowych znaleźć można skargi użytkowników na problemy z Wi-Fi, które pojawiły się po zainstalowaniu najnowszej poprawki. Uniemożliwiają połączenie się z korporacyjnymi, edukacyjnymi oraz publicznymi sieciami bezprzewodowymi (ubcsecure, ubcprivate, eduroam) i dotyczą systemów Windows 11 23H2 oraz Windows 11 22H2. Błąd utrudnia mocno życie nie tylko pracownikom korporacji, ale również studentom wielu uczelni.

Microsoft potwierdził istnienie usterki informując, że przygląda się sprawie i stara się ustalić, co powoduje kłopot z dostępem do sieci bezprzewodowej. Firma obiecała naturalnie, że przygotuje poprawkę, która powinna definitywnie rozwiązać problem wadliwej aktualizacji. Koncern nie zdradził jednak kiedy można się jej spodziewać. Dopóki patch nie zostanie udostępniony, doraźnym rozwiązaniem jest po prostu odinstalowanie nowej poprawki.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Netflix - pobierz. Jak działa funkcja pobierania na platformie?

Netflix - gospodarstwo domowe. Czym jest i jak je ustawić?

Potężny laptop Acer z Nvidia RTX 4070 i 16 GB RAM w promocji, która rzuci Cię na kolana. Takim podzespołom nie oprze się żadna gra

Ta młoda kobieta została zwolniona po trzech dniach pracy: „Pokolenie Z nie toleruje toksycznego środowiska jak inne pokolenia”

„PS5 wejdzie w ostatnią fazę swojego cyklu życia”: Sony komentuje rozwój konsoli w swoim raporcie rocznym