Messenger zwiększył bezpieczeństwo tego czatu - co oznacza komunikat?

W niniejszym poradniku odpowiadamy na pytanie związane z komunikatem o zwiększonym bezpieczeństwie czatu w Meseengerze. Co on oznacza?

rozrywka
Krystian Pieniążek25 sierpnia 2024
Źrodło fot. Persnickety Prints | Unsplash

W 2023 roku firma Meta zaczęła wprowadzać szyfrowanie czatów do komunikatora Messenger. W tym artykule omawiamy komunikaty związane z tą funkcjonalnością.

Messenger – komunikat o zwiększonym bezpieczeństwie czatu

Komunikat o zwiększonym bezpieczeństwie czatu w Messengerze został napisany w taki sposób, by sam w sobie odpowiadał on na pytanie zadane w tytule. Jego pełna treść prezentuje się następująco:

Messenger zwiększył bezpieczeństwo tego czatu. Wiadomości i połączenia są zabezpieczone pełnym szyfrowaniem.

Stukając w przycisk „Dowiedz się więcej”, możemy natomiast przeczytać jeszcze, że "pełne szyfrowanie stanowi dodatkową warstwę zabezpieczeń wiadomości i połączeń”.

Komunikat o zwiększonym bezpieczeństwie czatu oznacza objęcie danej konwersacji pełnym szyfrowaniem. Źródło: własne / Messenger.

O tym, co dokładnie oznacza szyfrowanie czatów w Messengerze, szerzej pisaliśmy w jednym z naszych wcześniejszych poradników. Poniżej przypominamy zatem najważniejsze aspekty:

1. Szyfrowany czat w Messengerze to czat objęty specjalnymi zabezpieczeniami.
  2. Te ostatnie powodują, że tylko nadawcy i odbiorcy mają dostęp do wiadomości wymienianych w takim czacie.
  3. Do szyfrowanego czatu nie mają dostępu żadne osoby trzecie; dotyczy to również firma Meta.

Krótko mówiąc, szyfrowanie czatu w Messengerze nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie – ma za zadanie jedynie zwiększenie naszego bezpieczeństwa.

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

WhatsApp - personalizacja. Jak zmienić zdjęcie profilowe, nazwę grupy i tapetę? Odpowiadamy

Ładowarka do pada PS5. Czy jest w czym wybierać? Sprawdzamy

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta