Literówka mogła być powodem opóźnienia nowych procesorów AMD. Jedna cyfra zmienia w tym wypadku bardzo dużo

Literówki powodem opóźnionej premiery Ryzenów 9000. AMD wykryło błędne oznakowanie nadchodzących procesorów, co spowolni ich debiut na rynku.

Andrzej Krzemiński29 lipca 2024
Źrodło fot. Dong xu, Unsplash

Firma AMD poinformowała niedawno o opóźnieniu premiery procesorów Ryzen 9000. Rozpoczęcie sprzedaży, pierwotnie planowane na 31 lipca, zostało przesunięte na 8 sierpnia dla Ryzen 7 9700X oraz Ryzen 5 9600X, natomiast mocniejsze modele Ryzen 9 9950X oraz Ryzen 9 9900X wyjdą 15 sierpnia. Poznaliśmy również powód przesunięcia daty premiery.

Prosta literówka powodem opóźnienia

Użytkownik portalu X, 9550pro, opublikował zdjęcie, na którym widać procesor Ryzen 7 9700X, oznaczony błędnie jako Ryzen 9 9700X. Potwierdzono również błędne oznakowanie modeli Ryzen 5 9600X, które w takim stanie zostały wysłane do sklepów.

Podejrzewa się, że błędy znajdują się również na etykietach pudełek procesorów z serii Ryzen 9000. Mimo, że nie brzmi to jak poważny problem, ale jest to oczywisty błąd AMD i w obu przypadkach firma musi wycofać wszystkie dostarczone CPU i poprawić błędne oznaczenia.

Oświadczenie AMD sugeruje, że literówki to nie jest jedyny problem

W oficjalnym oświadczeniu AMD poinformowało o wycofaniu wszystkich jednostek Ryzen 9000, jakie na ten moment zostały dostarczone detalistom na całym świecie. Firma zaznaczyła, że wszystkie CPU zostaną zwrócone sprzedawcom po ponownym procesie kontroli.

Zidentyfikowaliśmy problem z naszym procesem testowania gotowych produktów dla procesorów z serii Ryzen 9000, który mógłby spowodować, że niewielka liczba części trafi na rynek, nie spełniając naszych standardów jakości – podało AMD w oświadczeniu informującym o przełożeniu premiery.

Oświadczenie firmy pozostawia jednak kilka pytań, biorąc pod uwagę fakt, że nie podano oficjalnego problemu, jaki wykryło AMD. Wiele osób podejrzewa, że literówki mogą nie być jedynym problemem, z jakim borykają się nowe procesory. Są natomiast istotnym czynnikiem, jaki przyczynił się do przełożenia premiery.

Jeśli literówka w oznakowaniu urządzeń okaże się jedynym błędem, należy zastanowić się, dlaczego AMD wydało tak niejasne oświadczenie, które potencjalnie może podważyć jakość wychodzących procesorów.

Dłuższe opóźnienie modeli Ryzen 9 9950X oraz 9 9900X

Oficjalnie nie potwierdzono jeszcze błędnych oznaczeń na modelach Ryzen 9 9950X oraz Ryzen 9 9900X. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ich premiera została opóźniona o tydzień dłużej niż Ryzenów 5 oraz 7, istnieje duże prawdopodobieństwo, że one również zostały dotknięte tym problemem.

Więcej informacji uzyskamy, gdy nowe procesory trafią do sprzedaży detalicznej. Ryzen 7 9700X oraz Ryzen 5 9600X będą dostępne do zakupu już 8 sierpnia, natomiast Ryzen 9 9900X oraz Ryzen 9 9950X trafią do sklepów dopiero 15 sierpnia.

POWIĄZANE TEMATY: tech AMD CPU / procesory AMD Ryzen

Andrzej Krzemiński

Do GRYOnline.pl dołączył w maju 2024 roku, rozpoczynając swoją przygodę z profesjonalnym pisaniem w dziale technologicznym. Jest miłośnikiem eksperymentalnego hip-hopu oraz książek psychologicznych i filozoficznych, które kolekcjonuje. W wieku 7 lat kuzyn wprowadził go w świat gier i od tego czasu nie może się od nich oderwać. W przeszłości spędzał długie godziny na grach multiplayer, takich jak League of Legends, Valorant i Rainbow Six: Siege. Obecnie skupia się na strategiach, produkcjach indie i j-RPG. Jest największym fanem japońskich gier, w szczególności twórczości studia Atlus z serią gier Persona na czele oraz gry Nier: Automata. W tym roku planuje rozpocząć studia na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko