Firma Intel udostępniła aktualizację sterowników dla swoich kart graficznych z serii Arc, mającą na celu rozwiązanie problemów związanych z działaniem gry Starfield. Mowa między innymi o takich kwestiach, jak wydłużone czasy ładowania.

Krystian "Vergil" Pieniążek5 września 2023
Źrodło fot. Bethesda

Intel poinformował, że nowe sterowniki do kart graficznych z serii Arc, oznaczone numerem 31.0.101.4672, są już dostępne do pobrania. Aktualizacja ta ma na celu naprawę błędów występujących w grze Starfield.

Choć produkcja od Bethesda Softworks oficjalnie zadebiutuje jutro, w ramach wczesnego dostępu można było w nią grać od 1 września. Niektórzy gracze, korzystający z kart graficznych Intel Arc, zgłaszali problemy pokroju długich czasów ładowania, niestabilności gry czy artefaktów wizualnych. W niektórych przypadkach program w ogóle się nie uruchamiał.

Koniecznie pobierz tę aktualizację, jeśli masz kartę graficzną Intela i grasz w Starfield - ilustracja #1
Intel wypuścił nowe sterowniki do swoich kart graficznych z myślą o Starfieldzie. Źródło: Twitter.

W odpowiedzi na te problemy, Intel zobowiązał się do szybkiego wydania aktualizacji sterowników. Aktualizacja o numerze 31.0.101.4672 jest już dostępna do pobrania zarówno przez aplikację Arc Control, jak i bezpośrednio ze strony Intela. Firma zapowiedziała również kolejne aktualizacje, mające na celu dalszą optymalizację.

Nie wszyscy są jednak zadowoleni z reakcji Intela. Niektórzy krytykują firmę za to, że w przeciwieństwie do konkurencji, nie przygotowała się odpowiednio na premierę Starfielda. Istnieje też przypuszczenie, że sterownik mógł być już gotowy, ale niedawno wydana aktualizacja gry o rozmiarze 15 GB mogła wpłynąć na jego działanie.

1. Oficjalna strona internetowa firmy Intel

Krystian "Vergil" Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Dell miał paść ofiarą ataku hakerskiego. Wykradziono dane 49 milionów klientów

Potężny powerbank Anker 737 w promocji, która zapiera dech w piersi. 140 W sprawi, że Twoja Motorola będzie naładowana w mgnieniu oka

ASUS potwierdził, że kolejna konsola ROG Ally nadchodzi. Już dziś stream z tej okazji [Aktualizacja]

Kolejny krok w walce z dezinformacją. TikTok zacznie oznaczać treści generowane przez AI