Nowa aktualizacja Windowsa 11 może być zbawienna dla posiadaczy wielu monitorów

Microsoft planuje wprowadzić poprawki w swoim narzędziu do zarządzania częstotliwością odświeżania monitora. Robi to z myślą o użytkownikach kilku ekranów ze szczególnie wysokim refresh rate.

gaming
Kamil Sulej1 sierpnia 2023
Źrodło fot. Unsplash / Farzad

Microsoft wraz z zapowiedzianą jakiś czas temu aktualizacją systemu Windows 11 23H2, oprócz większych i mniejszych zmian, chce poprawić funkcję dedykowaną głównie graczom. Mianowicie chodzi o narzędzie DRR (Dynamic refresh rate), które w prawdzie nie jest niczym nowym, jednak nie sprawdzało się w przypadku konfiguracji z kilkoma monitorami. Usprawniona funkcja jest obecnie testowana przez firmę, a efektem ma być mniejsze zużycie karty graficznej oraz poprawa temperatur podczas niewielkiego obciążenia.

Jak to działa?

Firma usprawni oprogramowanie tak, aby monitory w przypadku dynamicznej zmiany odświeżania działały niezależnie od siebie.

Do tej pory posiadacz trzech monitorów 120 Hz, grając na jednym z nich, wymuszał taką samą częstotliwość na pozostałych ekranach, nawet jeśli nie odtwarzał na nich żadnej treści. Po aktualizacji będą mogły one działać chociażby w 60 Hz. Oczywiście przełoży się to na zmniejszenie użycia GPU, czyli niższe temperatury, a w efekcie użytkownik będzie mógł cieszyć się redukcją poziomu hałasu generowanego przez układ chłodzenia.

Użytkownicy kart graficznych AMD RX 7000 z pewnością zwrócą uwagę na tę aktualizację, ponieważ nie brakuje zgłoszeń od posiadaczy tego układu, co do problemów z zarządzaniem energią w czasie spoczynku, właśnie w przypadku kilku monitorów.

Kompilacja 25915, w której testowane jest poprawione zarządzanie wieloma monitorami, obecnie jest dostępna w kanale Canary Windows 11. Oprócz tego zmiany w dynamicznej częstotliwości odświeżania będą skierowane do laptopów oraz urządzeń 2 w 1. W ich przypadku pozwoli to na wydłużenie czasu pracy na jednym ładowaniu.

Czy to sprawi, że Windows 11 zacznie zyskiwać kolejnych użytkowników, krok po kroku doganiając swojego poprzednika? Jakie są wasze opinie? Podzielcie się w komentarzach.

Kamil Sulej

Student dziennikarstwa, któremu od najmłodszych lat towarzyszą gry komputerowe. Jego zamiłowanie do technologii pozwoliło mu odnaleźć się w GRYOnline.pl, gdzie zajmuje się tematyką technologiczną, a za sprawą pisania dla Cooldown.pl coraz bardziej zagłębia się w świat influencerów, Minecrafta oraz e-sportu. Przygodę z grami wideo zaczął od PS1 oraz taniego klona Pegasusa. Od tamtej pory nie wyobraża sobie życia bez gier, a jego szczególnymi ulubieńcami są seria Metro (w tym także książkowa), stare Need For Speedy oraz GTA 4. Jego największą pasją jest Formuła 1. Ponadto w czasie wolnym uwielbia wsłuchiwać się w brzmienia rosyjskiego rocka, który według niego emanuje wyjątkowym klimatem i energią.

OpenAI nawiązało współpracę z Redditem. Posty użytkowników forum posłużą do szkolenia sztucznej inteligencji

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?

O tej promocji będą mówić pokolenia. Smartfon Motorola Moto G72 w cenie, która zmiata konkurencję

Temu może mieć spore kłopoty w Europie, platformie zarzuca się nieprzestrzeganie unijnych przepisów