Intel udostępnił ważną aktualizację mikrokodu, pobierz ją jak najszybciej

Intel wypuścił trzecią poprawkę mikrokodu, która ma zapobiec problemom z niestabilnością procesorów.

Kamil Cuber26 września 2024
Źrodło fot. Intel.

Na początku zeszłego miesiąca informowaliśmy Was, że Intel wypuścił poprawki mikrokodu, które miały rozwiązać problem z niestabilnością procesorów, Jak się jednak okazuje to nie był koniec kłopotów niebieskich z 13. i 14. generacją procesorów. Firma zauważyła, że pomimo poprawek układy nadal są narażone na awarie z powodu zbyt wysokich napięć. Intel został więc zmuszony do wprowadzenia kolejnych aktualizacji.

Wczoraj „niebiescy” wypuścili trzecią wersję swojego mikrokodu oznaczoną jako 0x12B. Rozwiązuje ona problem z napięciem Vmin. W trakcie spoczynku lub przy bardzo ograniczonym użyciu mogło się zdarzyć, że BIOS oraz płyta główna żądała jego zwiększenia. W niektórych przypadkach mogło to doprowadzić do awarii i problemów z niestabilnością. Według zapewnień Intela, aktualizacja 0x12B zawiera także poprawki wprowadzone w wersjach 0x125 i 0x129. Więc użytkownicy nie muszą instalować poprzednich BIOS-ów, przed pobraniem najnowszego. Tak jak w przypadku poprzednich wersji, nowy mikrokod nie jest w stanie naprawić uszkodzonych już procesorów. Ogranicza on jedynie ryzyko wystąpienia usterki.

Niestety wypuszczenie poprawki przez Intela nie oznacza, że jest ona już dostępna do pobrania. Zgodnie z dostępnymi informacjami „niebiescy” przekazali już mikrokod swoim partnerom. Jednak nie wiadomo, kiedy oni mogą wypuścić zaktualizowane BIOS-y. Według Intela proces ten może zająć nawet kilka tygodni.

Niestety wprowadzanie wprowadzenie poprawek przez amerykańskiego giganta, może negatywnie odbić się na wydajności procesorów. Co prawda firma ogłosiła, że różnica powinna być marginalna i użytkownicy nie muszą się tym przejmować. Jednak jak będzie w rzeczywistości dowiemy się po pojawieniu się pierwszych testów.

POWIĄZANE TEMATY: tech patche i aktualizacje Intel

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Wyciekła specyfikacja RTX 5080 i 5090. Gracze nie wydają się zadowoleni

Pecet MSI, który ozdobi każdy pokój i pociągnie wszystko na ultra. Test komputera PC z serii MSI Ultimate

PS5 Pro trafiło do przedsprzedaży. Scalperzy już windują ceny

Gracz odkopuje swoje oryginalne FF7 z 2000 roku i odkrywa, że ma wersję płytową z ciekawym błędem w druku