Ile zarabia kierowca Ubera? Podajemy kwoty

W niniejszym artykule pochylamy się nad kwestią zarobków kierowców Ubera. Nie tylko podajemy konkretne kwoty, lecz również omawiamy czynniki, które mają na nie wpływ.

moto
Krystian Pieniążek31 maja 2024
Źrodło fot. Dan Gold | Unsplash

Z naszego poprzedniego artykułu mogliście dowiedzieć się, jak rozpocząć współpracę z Uberem. Poniżej natomiast omawiamy dane dotyczące zarobków kierowców Ubera i podajemy ich wysokość, a także opisujemy czynniki, które mają na nie wpływ.

Ile zarabiają kierowcy Ubera?

Omówienie tematu zarobków kierowców Ubera rozpoczniemy od tego, co najbardziej interesuje osoby zainteresowane rozpoczęciem współpracy z tą firmą, czyli od kwot.

Jak można wyczytać na stronie MB Partner:

1. Na początku 2024 roku kierowcy Ubera zarabiali średnio 35,3 zł brutto na godzinę.
  2. Średnia stawka za kurs na początku 2024 roku wynosiła około 20 zł brutto.

Podobne dane podaje serwis Appjobs Work, który powołując się na swoje statystyki, podaje, że średnia stawka godzinowa dla kierowcy Ubera wynosi 33,39 zł brutto za godzinę.

Ze strony Natviol możemy natomiast dowiedzieć się, że kierowcy Ubera zarabiają średnio 5000 złotych miesięcznie, jednak z uwagi na fakt, iż zazwyczaj korzystają oni z kilku aplikacji, ich realne średnie zarobki mają wynosić nawet 10000 zł miesięcznie. Choć nie zostało to zaznaczone, zapewne mowa tu o zarobkach brutto, a nie netto („na rękę”).

Od czego zależą zarobki w Uberze?

Zarobki w Uberze zależą od wielu czynników, wśród których prym wiedzie godziny wymiar pracy. Serwis Flow Apps informuje, że:

1. Traktując jazdę dla Ubera niczym pracę na pełny etat, tj. poświęcając na nią 40 godzin tygodniowo, średnio można zarobić miesięcznie około 6400 zł.
  2. Pracując dla Ubera od 20 do 40 godzin tygodniowo, można zarobić około 4900 zł.
  3. Poświęcając na jazdę mniej niż 20 godzin tygodniowo, można zarobić około 2000 zł.

Innym ważnym czynnikiem wpływającym na wysokość zarobków w Uberze są godziny, w jakich jeżdżą poszczególni kierowcy. Jak możemy wyczytać na stronie Natviol, najwięcej można zarobić, jeżdżąc w godzinach szczytu, kiedy to kierowcy Ubera są rozchwytywani przez klientów, przez co mogą zostać wprowadzone podwyższone stawki.

Trzecim spośród najważniejszych czynników wpływających na wysokość zarobków w Uberze jest lokalizacja, w której pracujemy. Według serwisu MB Partner:

1. Najwyższe średnie zarobki na początku 2024 roku, bo wynoszące 56,93 zł brutto na godzinę, odnotowano w województwie śląskim.
  2. Najwyższe średnie zarobki za pojedynczy kurs na początku 2024 roku również odnotowano w województwie śląskim, gdzie kierowcy Ubera zarabiali średnio 43,24 zł brutto za przejazd.

Należy jednak odnotować, że serwis Appjobs Work podaje już zupełnie inne dane, zgodnie z którymi najmniejszymi średnimi zarobkami mogą pochwalić się kierowcy z Podlasia (11,59 zł), województwo śląskie plasuje się pod tym względem mniej więcej pośrodku stawki (33,66 zł), z kolei najwyższe średnie zarobki odnotowano w województwie małopolskim (47,66 zł).

Oczywiście na tym nie kończy się lista czynników wpływających na wysokość zarobków w Uberze. Ważną rolę odgrywają między innymi napiwki otrzymywane od pasażerów czy choćby nagrody za konkursy organizowane przez samego Ubera.

POWIĄZANE TEMATY: moto porady sprzętowe

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Mimo ostrej krytyki Intel nie zamierza wycofywać wadliwych procesorów 13. i 14. generacji

Chińczycy przerażają swoimi pomysłami. „Wskrzeszają” zmarłych przy pomocy AI

Na widok tej promocji opad szczęki gwarantowany. Flagowy Samsung Galaxy S24 1000 zł taniej - brzmi jak interes życia

Konstruktor zbudował klona kultowego Macintosha Plus. Obsługuje programy i sprzęt sprzed trzech dekad