Elon Musk przejął kolejne konto na Twitterze bez ostrzeżenia, miało 450 tys. fanów

Elon Musk nie ustaje w podejmowaniu kontrowersyjnych decyzji. Właśnie odebrał konto kolejnemu użytkownikowi swojej platformy, który prowadzi je od 2007 roku, promując na nim niezależną muzykę.

rozrywka
Marek Pluta7 sierpnia 2023
Źrodło fot. Unsplash | BoliviaInteligente

Działania Elona Muska związane z zarządzaniem platformą X, nieustannie wzbudzają kontrowersje. Jego najnowszym pomysłem jest odbieranie kont użytkownikom, bez żadnego wyjaśnienia. Ponad tydzień temu w ten sposób przejął profil @X należące do Gene X Hwang, a teraz według serwisu Ars Technica, w podobny sposób stracił je Jeremy Vaught, do którego należało konto @music.

Elon Musk odebrał kolejne konto

Jeremy Vaught, dyrektor ds. inżynierii w organizacji non-profit Life Happens, napisał na platformie X, że konto stworzył w 2007 roku i wykorzystywał je do promocji niezależnej muzyki, wykonywanej w grze Second Life. Przez kilkanaście lat publikował na nim wpisy związane z muzyką i promował różne wydarzenia, a w tym czasie konto zgromadziło około 450 tys. obserwujących.

Właściciel konta wielokrotnie otrzymywał propozycje jego sprzedaży, zaś oferty opiewały nawet na 5 tys. dolarów. Nigdy jednak nie był zainteresowany, ponieważ sprzedaż naruszałaby warunki licencji portalu, więc wolał nadal z niego korzystać.

Zdziwił się więc, gdy pewnego dnia okazało się, że platforma X zmieniła nazwę jego konta. Otrzymał od firmy e-maila z propozycjami wybrania nowego taga, takiego jak @musicfan, @musicmusic, @music123 lub @musiclover, lecz żadna nie przypadła mu do gustu. Stwierdził bowiem, że nawet gdyby wybrał nową nazwę, to profil nie byłby już taki jak wcześniej. Platforma domyślnie zmieniła więc nazwę na @musicfan, co właściciel określił jako prawdopodobnie najgorszy wybór. W tej chwili zastanawia się, czy nadal chce prowadzić konto pod nową nazwą, które aktualnie ma 455 tys. fanów, czy też po prostu je zamknąć.

Miliarder denerwuje użytkowników platformy

Jeremy Vaught przyznał, że cała sytuacja mocno go zdenerwowała, gdyż poświęcił rozwojowi profilu mnóstwo czasu, a teraz go stracił. Choć został tak potraktowany, to nie skreśla całkowicie tej platformy, gdyż Twitter jest dla niego wciąż ulubionym medium społecznościowym. W ramach protestu wyłączył jednak subskrypcję Twitter Blue, ponieważ nie czuje potrzeby płacenia Elonowi Muskowi 11 dolarów miesięcznie.

X nie komentuje tej sprawy, więc nie wiadomo dlaczego podjęto decyzję o odebraniu użytkownikowi konta. Można jednak założyć, że takich sytuacji było znacznie więcej i być może wkrótce dowiemy się o kolejnych przejęciach.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Walka z OpenAI kosztowała New York Times już milion dolarów

NASA stawia na rozwiązania rodem z filmów science-fiction. Na Księżycu ma powstać lewitująca kolej

Radeony RX 7000 nie zawojowały rynku. Wyniki finansowe AMD pokazują słabą sprzedaż kart graficznych

Windows 11 z jeszcze większą liczbą reklam. Game Pass będzie promowany w ustawieniach systemu