Elon Musk ma międzynarodowy problem - do strajkujących Szwedów dołączają Norwedzy i Duńczycy

Pracownicy zakładów Tesli w Szwecji rozpoczęli strajk. Wpierają ich związkowcy z Danii oraz Norwegii. Elon Musk ma powody do zmartwień.

moto
Remigiusz Różański7 grudnia 2023
Źrodło fot. Arron Choi; Charlie Deets | Unsplash

Nie jest to najszczęśliwszy czas dla Elona Muska. Miliarder kojarzony jest dziś bardziej z memicznymi wpisami na portalu X, niż technologicznymi innowacjami i odważnymi posunięciami biznesowymi. Coraz częściej można odnieść wrażenie, że właściciel Tesli w świecie finansjery porusza się jak słoń w składzie porcelany. Niedawno Musk stał się wrogiem numer jeden w krajach skandynawskich.

W październiku zrobiło się głośno o pracownikach szwedzkiego IF Metall, którzy rozpoczęli strajk przeciwko nieuczciwej polityce Tesli i ignorowaniu związkowych postulatów. Zrzeszeni technicy walczą o dobrą płacę, emeryturę oraz ubezpieczenie. Na stronie przedsiębiorstwa uczestnicy bojkotu podzielili się swoimi zarzutami wobec motoryzacyjnego giganta. Jeden z pracowników wytknął spółce Muska niezrozumienie zakładowych realiów.

Strajkuję, ponieważ Tesla to firma, która wierzy, że niewielkie rabaty przynoszą pracownikom więcej korzyści, niż dobre emerytury i ubezpieczenie, krótszy czas pracy oraz gwarantowana roczna podwyżka.

Inny dał do zrozumienia, że Tesla rzuca im kłody pod nogi.

Tesla robi, co chce. Podwyżka naszego wynagrodzenie (jeśli w ogóle takową otrzymamy) jest zależna od naszych wyników, tymczasem na warsztacie nie posiadamy wystarczającej liczby stanowisk pracy, aby rozsądną normę wypracować.

Działania IF Metall zainspirowały związki z sąsiednich krajów do działań solidarnościowych. Duńskie 3F, zrzeszające gros przedstawicieli przemysłu w kraju, zapowiedziało, że dokerzy nie będą wyładowywać, ani załadowywać pojazdów Tesli, zmierzających do Szwecji. Przewodniczący 3F Jan Villadsen stwierdził, że Tesla musi się liczyć z pracownikami.

Mimo że Elon Musk jest jednym z najbogatszych ludzi na świecie oraz właścicielem Tesli, nie może on ustalać własnych zasad. Na Północy obowiązują pewne porozumienia i musisz je respektować, jeżeli chcesz tu prowadzić biznes.

Norweski Fellesforbundet również wspiera pracowników IF Metall. Norwegowie wzorem 3F zapowiedzieli zatrzymanie transportów Tesli, zmierzających do Szwecji. Stojący na czele związku Jorn Eggum przyznał, że w krajach nordyckich kultura oraz organizacja pracy jest kluczowa.

Trudno się dziwić niechęci Elona Muska do związków zawodowych. Jeszcze trudniej dziwić się niechęci pracowników Tesli do Muska. Miejmy nadzieję, że strajkujący zagwarantują sobie lepsze warunki pracy.

POWIĄZANE TEMATY: moto Elon Musk Tesla

Autor: Remigiusz Różański

Mimo ostrej krytyki Intel nie zamierza wycofywać wadliwych procesorów 13. i 14. generacji

Chińczycy przerażają swoimi pomysłami. „Wskrzeszają” zmarłych przy pomocy AI