Chiny zgłosiły o 25% więcej patentów niż USA w zeszłym roku. Surowe sankcje na Huawei nie przeszkodziły firmie w deklasacji konkurencji

Niedawno opublikowany ranking WIPO dostarcza nam informacji o liczbie zgłoszonych patentów w 2023 roku przez firmy technologiczne z całego świata.

Anita "anison99" Zych18 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Markus Winkler

Raport Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (ang. World Intellectual Property Organization, WIPO) wykazał, że głównymi użytkownikami międzynarodowego systemu patentowego, były firmy Huawei, Samsung oraz Qualcomm. Okazało się, że Chiny były państwem, które złożyło najwięcej wniosków patentowych. Ich liczba opiewała na aż 69 tysięcy - taki wynik zostawił za sobą w tyle takie kraje, jak Stany Zjednoczone oraz Japonię.

Który kraj złożył najwięcej wniosków patentowych?

Ranking pierwszych piętnastu państw składających międzynarodowe zgłoszenia patentowe | Źródło: WIPO

Jak możemy przeczytać całkowita liczba zgłoszeń PCT (Traktat o Współpracy Patentowej) w 2023 roku wynosiła 272 600 - jest to mniej o około 1,8 % w porównaniu do danych z 2022 roku, gdzie tych wniosków było łącznie 277 632. Na czele tego zestawienia uplasowały się Chiny z wynikiem 69 tysięcy złożonych podań - dalej możemy zauważyć Stany Zjednoczone z liczbą około 56 tysięcy patentów, a na trzecim miejscu znajduje się Japonia, która wnioskowała o przyznanie patentów dla prawie 49 tysięcy produktów. Warto zwrócić uwagę na fakt, że raport WIPO obejmuje tylko wnioski patentowe złożone w ramach PCT. Takie dokumenty są zgłaszane w przypadku podmiotów, chcących chronić swoje produkty w wielu krajach, natomiast nie zawsze producenci robią to dla każdego z wynalazków.

Ranking poszczególnych firm

Ranking pierwszych piętnastu firm, składających międzynarodowe zgłoszenia patentowe | Źródło: WIPO

Jeśli chodzi o konkretne firmy, takie informacje również zostały opublikowane. Widzimy, że i w tym przypadku Chiny wyszły na prowadzenie - firma Huawei złożyła ponad 6 tysięcy wniosków PCT, drugi był południowokoreański Samsung z liczbą prawie 4 tysięcy zgłoszeń, a na trzecim miejscu amerykański Qualcomm z 3 tysiącami podań.

Sankcje nałożone na Huawei

W 2019 roku Stany Zjednoczone nałożyły na korporację Huawei sankcje, które spowodowały m.in. zablokowanie dostępu do systemu operacyjnego Android. Takie działanie ograniczyło również dotychczasowe używanie nowoczesnych procesorów oraz technologię 5G. Już jakiś czas temu pisaliśmy o działaniach podjętych przez Huawei w celu odbudowy firmy. W tamtym czasie gigant przeznaczył ogromne fundusze na inwestycję w rozwój i produkcję nowych rozwiązań technologicznych oraz zaczęła gromadzić znaczną ilość różnych podzespołów.

POWIĄZANE TEMATY: tech rankingi prawo

Anita "anison99" Zych

Zainteresowanie technologią oraz światem gier komputerowych rozwijała od najmłodszych lat, rozpoczynając ją od największych klasyków w branży. Zafascynowana rozgrywką w Diablo II, przygodami Bezimiennego w Górniczej Dolinie oraz rozwijaniem cywilizacji w Age Of Empires, chciała kreować własne historie nieustraszonych bohaterów dzięki rysunkowi i pisaniu pierwszych komiksów. W późniejszych latach pogłębiała swoją wiedzę na temat technologii dzięki podjęciu studiów ściśle związanych z inżynierią oprogramowania. Dzięki temu poznała nowe możliwości, jeśli chodzi o gamedev – projektowanie modeli 3D, rysunki koncepcyjne oraz budowanie świata wirtualnego stały się dla niej bardziej przystępne dzięki zrozumieniu zasad programowania. W przyszłości chciałaby stworzyć własną grę.

Nadchodzi nowa duża aktualizacja Steam Decka; osoby grające na telewizorach otrzymają cenną funkcję

Google Pixel 8 vs Pixel 8a - omawiamy najważniejsze różnice

Xbox uruchomi własny sklep z grami na Androida oraz iOS, jego start zaplanowano na lipiec

Jaka karta pamięci do Nintendo Switch? Opisujemy, czym się kierować przy zakupie