Satya Nadella piastuje obowiązki CEO Microsoftu, lecz w przypadku wielu decyzji, nadal istotne jest zdanie Billa Gatesa. Choć założyciel odszedł z zarządu, nadal wiele spraw jest z nim konsultowanych.

Arkadiusz Strzała30 kwietnia 2024
Źrodło fot. UK Department for International Development, Wikimedia, CC 2.0

Microsoft obecnie jest najbardziej wartościową firmą na świecie. Według szacunków jej kapitalizacja rynkowa przekracza 3 biliony dolarów. Przed 2019 rokiem Bill Gates odszedł z zarządu Microsoftu, oddając stery Satya Nadelli. Zrobił to głównie w celu poświęcenia się filantropii i działalności związanej z Covid-19. Nadal jednak jest obecny w firmie, co więcej, uczestniczy w podejmowaniu ważnych decyzji – takie informacje podaje serwis WindowsCentral.

Rola Billa Gatesa w Microsofcie

Bill Gates w 2024 roku. Źródło: Naveen Patnaik, X / Władze Orisy, Indie - Bill Gates nadal zakulisowo zarządza Microsoftem, Satya Nadella konsultuje z nim kluczowe decyzje w sprawie AI - wiadomość - 2024-04-30
Bill Gates w 2024 roku. Źródło: Naveen Patnaik, X / Władze Orisy, Indie

Choć oficjalnie CEO Microsoftu jest Satya Nadella, jeden z założycieli giganta z Redmont, Bill Gates nadal pozostaje w bliskich stosunkach z zarządem. Najwyższe stanowiskiem osoby w firmie konsultują się z nim w przypadku kluczowych decyzji. Bill Gates nawet bywa motorem napędowym pewnych projektów, tak właśnie się stało w przypadku AI i Copilota (aktywne wspieranie partnerstwa Microsoftu i OpenAI). Zdarza mu się też angażować w procesy rekrutacyjne na najwyższe posady menedżerskie.

To, co czytasz, nie jest tym, co dzieje się w rzeczywistości. Satya i cały zespół kierowniczy wyższego szczebla bardzo polegają na Gatesie. Jego opinia jest zasięgana za każdym razem, gdy dokonujemy poważnej zmiany – jeden z czołowych dyrektorów Microsoftu.

Można powiedzieć, że Bill Gates nieco zdystansował się, ale nie zrezygnował z wpływów w Microsoftcie. Być może jest to dość wygodna sytuacja, gdyż sprawy trywialne już go nie zajmują, ale nadal pozostaje w kręgu decyzyjnym w przypadku momentów zwrotnych. Obecnie jego osoba jest objęta czymś w rodzaju kultu w pewnych kręgach firmy, a jego zdanie uważane niemal za „ewangelię”. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę jego zasługi i to co stworzył. Satya Nadella udowodnił swoje umiejętności wielokrotnie, ale nawet on nie wstydzi się zapytać Billa Gatesa o zdanie.

System Windows 11 w ofercie sklepu RTV Euro AGD

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?

O tej promocji będą mówić pokolenia. Smartfon Motorola Moto G72 w cenie, która zmiata konkurencję

Temu może mieć spore kłopoty w Europie, platformie zarzuca się nieprzestrzeganie unijnych przepisów

Sztuczna grawitacja będzie kluczowa w podboju kosmosu. Przyjrzałem się sprawie i to znacznie więcej niż tylko wymysł z gier i filmów

Tani zegarek sportowy, który wygląda jak sprzęt premium, ma duży ekran i żywotną baterię