Apple traci projektanta iPhone'a i Watcha, będzie pracował nad nowym smartfonem OpenAI

Apple traci kolejnego ważnego pracownika. Projektant Tang Tan przechodzi bowiem do firmy LoveFrom, gdzie wspólnie z byłym szefem OpenAI, zajmie się pracą nad nowym smartfonem z AI.

Marek Pluta29 grudnia 2023
Źrodło fot. Unsplash | Bangyu Wang

Z Apple pożegna się niebawem kolejny kluczowy dla koncernu pracownik, jakim jest wiceprezes ds. projektowania produktów, Tang Tan. Szef zespołu projektowego, odpowiedzialnego m.in. za nowego Apple Watch oraz iPhone 15, odejdzie z firmy już w lutym przyszłego roku, by dołączyć do przedsiębiorstwa LoveFrom, założonego w 2019 roku przez byłego projektanta firmy z Cupertino, Jony Ive, który pomógł Steve’owi Jobsowi opracować m.in. iMaca, iPhone’a oraz iPada.

Kluczowy projektant Apple odchodzi do konkurencji

Tang Tan obejmie stanowisko szefa działu inżynierii sprzętu, gdzie wspólnie z Samem Altmanem, byłym dyrektorem OpenAI, będzie pracował m.in. nad projektem nowego smartfona wyposażonego w sztuczną inteligencję. OpenAI zapewni natomiast podstawę oprogramowania, na którym działać będzie urządzenie.

Na razie projekt jest jednak daleki od wprowadzenia na rynek i obecnie znajduje się na etapie wczesnych projektów i koncepcji. Ciężko więc powiedzieć cokolwiek na temat szczegółów technicznych nadchodzącego urządzenia. Mówi się jednak, że może być niezwykle groźnym rywalem dla iPhone’a, gdyż dzięki wsparciu AI, zapewni bardzo szeroką funkcjonalność.

Tang Tan nie jest jedynym pracownikiem, którego Apple straciło lub straci w najbliższym czasie. Firmę niedawno opuścił m.in. Patrick Coffman, jeden z najważniejszych liderów projektowania interfejsów użytkownika. Odszedł także Shota Aoyagi, kolejny członek słynnego zespołu projektantów, który znalazł zatrudnienie w LoveFrom. W styczniu odejdzie natomiast Colin Burns, były dyrektor ds. projektowania w British Broadcasting Corp., który dołączył do Apple po odejściu Jony’ego Ive. Burns kieruje zespołem Interaction Architecture, który jest odpowiedzialny za badanie wczesnych koncepcji sprzętu i oprogramowania.

Dodam, że LoveFrom wyrobiło już sobie całkiem niezłą pozycję na rynku, gdyż w swoim portfolio ma wielu znanych klientów, takich jak Airbnb, Ferrari oraz Moncler SpA. Firma w przeszłości współpracowała też z Apple, zapewniając koncernowi usługi konsultingowe, jednak relacje obu przedsiębiorstw zakończyły się w 2022 roku. Kadra LoveFrom w dużej mierze opiera się na byłych pracownikach amerykańskiego giganta, gdyż w tej chwili zatrudnionych jest już ponad 20 osób pracujących niegdyś dla niego.

POWIĄZANE TEMATY: mobile Apple iPhone smartwatch

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Potężny laptop Acer z Nvidia RTX 4070 i 16 GB RAM w promocji, która rzuci Cię na kolana. Takim podzespołom nie oprze się żadna gra

Ta młoda kobieta została zwolniona po trzech dniach pracy: „Pokolenie Z nie toleruje toksycznego środowiska jak inne pokolenia”

„PS5 wejdzie w ostatnią fazę swojego cyklu życia”: Sony komentuje rozwój konsoli w swoim raporcie rocznym

Idealny smartfon dla dziecka. Xiaomi Redmi 12 to świetna propozycja na prezent na komunię