Apple przeprasza za kontrowersyjną reklamę nowych iPadów

Nowa reklama iPada Pro od Apple wywołała burzę. Spot reklamowy nowego iPada Pro, mający promować cienkość urządzenia, pokazuje miażdżenie przedmiotów, kojarzących się z kreatywnością, co spotkało się z krytyką artystów i internautów. Apple przeprosiło, przyznając, że faktycznie nie odzwierciedla ona w odpowiedni sposób wartości firmy.

rozrywka
Krystian "TheKirro" Łukasik10 maja 2024
Źrodło fot. Robin Ooode | Unsplash

Firma Apple stanęła ostatnio w ogniu krytyki po opublikowaniu reklamy promującej nowego iPada Pro. Spot reklamowy nazwany "Crush" (z ang. zmiażdżyć) miał podkreślić, jak cienkie jest nowe urządzenie, jednak sposób, w jaki to zrobiono, wywołał oburzenie internautów i branży kreatywnej.

Kontrowersyjna reklama i przeprosiny Apple

W reklamie widzimy, jak szereg przedmiotów związanych ze sztuką i mediami - jak farby, kamery, a nawet instrumenty muzyczne - zostaje bezlitośnie zmiażdżonych przez ogromną metalową prasę. Miało to obrazować, że wszystkie te narzędzia mieszczą się teraz w ultracienkim iPadzie Pro.

Zamiast wywołać podziw nad designem produktu, wideo spotkało się z falą krytyki. Wielu uznało niszczenie przedmiotów, kojarzących się z kreatywnością za brak szacunku dla artystów i ich pracy, a niektórzy dostrzegali w reklamie wręcz niepokojące przesłanie – sugestię, że Apple dąży do zastąpienia tradycyjnych form ekspresji przez zunifikowaną, cyfrową papkę.

Apple zareagowało na negatywne reakcje i złożyło publiczne przeprosiny. Tor Myhren, wiceprezes ds. marketingu w Apple, w rozmowie z portalem Ad Age podkreślił, że Apple ceni sobie kreatywność, a celem firmy jest tworzenie produktów, które wspierają twórców. Przyznał jednocześnie, że reklama wyraźnie chybiła celu i nie oddaje rzeczywistych intencji giganta z Cupertino.

Naszym celem jest świętowanie niezliczonych sposobów, w jakie użytkownicy wyrażają siebie i urzeczywistniają swoje pomysły korzystając z iPada. Z tym filmem nie trafiliśmy w sedno i za to przepraszamy.

Firma poinformowała również, że „Crush” nie będzie emitowany w telewizji, jak pierwotnie planowano. Apple zapewne liczyło na to, że kontrowersyjna kampania odbije się szerokim echem, ale efekt okazał się zupełnie inny. Mimo że wszyscy teraz wiedzą, iż nowy iPad Pro jest wyjątkowo cienki, to reklama z pewnością nie będzie wspominana z sentymentem, jak wiele poprzednich, kultowych spotów firmy.

Co poszło nie tak?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, jakie były rzeczywiste intencje Apple. Możliwe, że firma liczyła na viralowy rozgłos, nawiązujący do popularności filmów, w których różne przedmioty są miażdżone przez prasę hydrauliczną. Z drugiej strony niektórzy dopatrują się tu głębszych motywów i widzą w reklamie przejaw bardziej niepokojących tendencji – postępującej dominacji cyfrowych rozwiązań nad tradycyjnymi oraz lekceważenia twórczego wysiłku na rzecz bezdusznej, masowej produkcji.

POWIĄZANE TEMATY: rozrywka

Krystian "TheKirro" Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Winamp chce udostępnić kod źródłowy nowej aplikacji i zaprasza programistów do współpracy

Średniak, który wygląda jak flagowiec, a do tego ma ładowanie 120 W, aparat 200 MP i znakomity ekran

Nvidia RTX 4070 Ti z łatwością pokonuje RTX 4080 w testach, wystarczyła jedna modyfikacja

Apple ma pomysł na chorobę lokomocyjną, pomóc mają ruchome kropki