Apple podkręca atmosferę przed startem przedsprzedaży iPhone'a 16. Apple Store zostało wyłączone

Apple wyłączyło swój oficjalny sklep przygotowując go do rozpoczęcia wielkiej sprzedaży nowych sprzętów. Wśród nich jest iPhone 16 Pro Max i Apple Watch 10. Zostało już tylko kilka godzin do otwarcia.

Zbigniew Woźnicki13 września 2024
Źrodło fot. Apple; materiały promocyjne

Apple od wielu lat udowadnia, że wie, w jaki sposób budować napięcie, które jeszcze bardziej zmotywuje ludzi do kupowania nowych iPhone’ów. Przykładem jest celowe wyłączenie sklepu i poinformowanie, kiedy zostanie on ponownie otwarty. Jednocześnie firma prawdopodobnie wykorzystuje dany czas na przygotowanie serwerów, żeby te nie odmówiły posłuszeństwa wraz ze startem przedsprzedaży.

Apple szykuje swój sklep na szturm fanów

Już dzisiaj, 13 września, o godzinie 14:00 czasu polskiego, ruszy przedsprzedaż między innymi nowych iPhone’ów 16, 16 Pro i 16 Pro Max oraz Apple Watchy 10. Obecnie próbując wejść na sklep przywita nas komunikat na animowanej planszy informujący, że trzeba jeszcze wykazać się cierpliwością i wytrzymać przez kilka godzin.

W ten sposób Apple inteligentnie buduje napięcie związaną ze sprzedażą. Najwięksi fani tym bardziej wyczekują startu, żeby zdobyć najnowszą elektronikę producenta. A chętnych może być sporo również w Polsce, ponieważ ceny iPhone’ów 16 są znacznie niższe od swoich odpowiedników z serii 15 na premierę. Dla przykładu iPhone 16 128 GB kosztuje 3999 zł, gdy iPhone 15 128 GB kosztował 4699 zł.

Kilka dni temu Apple obniżyło ceny poprzedniej generacji i wspomniana 15-stka 128 GB została wyceniona na 3499 zł, co pokazuje jak drogie rzeczywiście były ostatnie smartfony od Apple. Nadchodząca seria zdaje się być wyceniona rozsądniej, co nie sprawia, że iPhone’y stają się nagle tanimi urządzeniami. To wciąż nie najtańsze smartfony, ale z niższa ceną sugerowaną możemy oczekiwać znacznie lepszych ofert pod koniec roku wraz ze startem serii różnych wyprzedaży.

Niższe kwoty mogą również sugerować, że w ostatnim czasie sprzedaż smartfonów od Apple nie była satysfakcjonująca i wcześniejsze ceny były zbyt wysokie. Czy nowa strategia się powiedzie dowiemy się w ciągu nadchodzących godzin. Jeśli serwery nie wytrzymają, to Apple będzie mogło odtrąbić duży sukces. Przypominamy, że oficjalna premiera iPhone’a 16 będzie miała miejsce 20 września.

POWIĄZANE TEMATY: mobile Apple smartfony iPhone

Zbigniew Woźnicki

Przygodę z publicystyką i pisaniem zaczął w serwisie Allegro, gdzie publikował newsy związane z grami, technologią oraz mediami społecznościowymi. Wkrótce zawitał na GRYOnline.pl i Filmomaniaka, pisząc o nowościach związanych z branżą filmową. Mimo związku z serialami, jego serce należy do gier wszelakiego typu. Żaden gatunek mu nie straszny, a przygoda z Tibią nauczyła go, że niebo i muzyka w grach są całkowicie zbędne. Przed laty dzielił się swoimi doświadczeniami, moderując forum mmorpg.org.pl. Uwielbia ponarzekać, ale oczywiście konstruktywnie i z umiarem. Na forum pisze pod ksywką Canaton.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko