Apple kapituluje przed Unią Europejską. iPhone'y się zmienią

Apple nie zamierza sprzeciwiać się decyzji Parlamentu Europejskiego dotyczącej jednolitego standardu złącz w nowoczesnych smartfonach.

Marek Pluta26 października 2022
Źrodło fot. Unsplash

Unia Europejska już od dłuższego czasu przymierzała się do unormowania kwestii różnych standardów ładowania w nowoczesnych smartfonach. Dotychczas równolegle funkcjonowały złącza USB, mini USB, USB-C, a także Lightning wykorzystywane w smartfonach Apple.

Takie zróżnicowanie standardów nie było korzystne dla konsumentów i powodowało wzrost ilości elektrośmieci trafiających na wysypiska. Unia Europejska postanowiła to zmienić i kilka tygodni temu Europejski Parlament poparł nowe przepisy, ustanawiające złącze USB-C jednolitym standardem ładowarek do sprzętu mobilnego. Nowe przepisy będą obowiązywać od 2024 roku, co daje producentom sporo czasu na dostosowanie się.

Za dużo przewodów to duży kłopot. Źródło: Mika Baumeister | Unsplash

Producenci smartfonów z Androidem z łatwością się do nich dopasują, gdyż nowe telefony tego typu posiadają gniazda USB-C od kilku lat. Przeciwne ich wprowadzeniu było natomiast Apple, które wciąż korzysta w swym sprzęcie głównie ze standardu Lightning, więc dostosowanie się do nowych przepisów byłoby dla firmy kłopotliwe. Amerykański koncern krytykował wprowadzenie nowych przepisów, ale najwyraźniej właśnie zmienił swe stanowisko.

Podczas wczorajszego wydarzenia WSJ Tech Live organizowanego przez Wall Street Journal, Greg Joswiak, wiceprezes ds. marketingu Apple, poinformował, że firma zastosuje się do orzeczenia UE. Nie chciał jednak podać żadnych szczegółów.

Wielomiliardowa grzywna za naruszenie prawa

Jose Castaneda, menedżer ds. komunikowania polityki firmy (Policy Communications Manager) w Google, w oświadczeniu wydanym dla Bloomberga broni się przed stawianymi firmie zarzutami.

Warto nadmienić, że firma z Cupertino wprowadziła złącze Lightning pod koniec 2012 roku, stosując je w szerokiej gamie swych produktów, takich jak iPhone, iPad oraz słuchawki AirPods. Od kilku lat firma jednak odchodzi od stosowanego standardu, zastępując go złączem USB-C. Takie gniazda znajdziemy m.in. w nowych iPadach.

Z punktu widzenia przeciętnego konsumenta jeden standard złącza w urządzeniach mobilnych to bardzo duża zaleta. Nie trzeba bowiem szukać właściwego przewodu, aby naładować sprzęt mobilny lub przesłać z niego pliki do komputera. Zniknie też konieczność kupowania nowej ładowarki w momencie przesiadki z Androida na iOS.

ZASTRZEŻENIE

Firma GRY-OnLine S.A. otrzymuje prowizję od wybranych sklepów i usług, których oferty prezentowane są powyżej.

Zapraszamy Was na nasz nowy kanał na YouTube – tvtech, który jest poświęcony zagadnieniom związanym z nowymi technologiami. Znajdziecie tam liczne porady dotyczące problemów z komputerami, konsolami, smartfonami i sprzętem dla graczy.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Najpierw zrobiły to Indie, teraz Stany Zjednoczone pokrywają swoje kanały irygacyjne panelami słonecznymi

Koty i róż. Tak prezentuje się wyjątkowo uroczy RTX 4060

Spór o szkolenie AI nadal trwa. Kolejne wydawnictwa pozywają Microsoft i OpenAI

Ranking najlepszych klimatyzatorów typu split. Top modele w 2024 roku

Oznaczenia procesorów Intel - co oznaczają nazwy poszczególnych modeli?