Android na Steam Decku? To możliwe; Valve pracuje nad dodaniem emulatora

Znany leaker, Bradley Lynch, zauważył, że w serwisie SteamDB znajduje się pakiet pięciu aplikacji, z których dwie posiadają grafiki nawiązujące do Waydroid – darmowego emulatora systemu Android, przeznaczonego na Linuksy. Sugeruje to, że firma Valve pracuje nad integracją tej aplikacji ze Steam Deckiem.

gaming
Miłosz Szubert9 lipca 2024
Źrodło fot. Waydroid

Choć Steam Deck bez wątpienia jest niezwykle popularnym urządzeniem, to wciąż posiada pewne ograniczenia, i nie chodzi tu tylko o rozmiar, wytrzymałość baterii czy specyfikację techniczną. Konsola ta nie jest również w stanie (przynajmniej oficjalnie, bo jak wiadomo jej system jest otwarty na różne modyfikacje) uruchamiać gier przeznaczonych na smartfony i tablety z systemem Android z poziomu głównej aplikacji. Niewykluczone jednak, że to się wkrótce zmieni. Wszystko dzięki emulatorowi, znanemu jako Waydroid.

Czym jest Waydroid?

Waydroid jest darmowym programem typu open source, stworzonym z myślą o urządzeniach, obsługiwanych przez systemy oparte na Linuksie. Umożliwia ono korzystanie z aplikacji przygotowanych z myślą o Android OS z wydajnością zbliżoną do natywnej. Pewnym ograniczeniem jest jednak to, że emulator ten obsługuje obecnie jedyne procesory graficzne od firm Intel i AMD.

Wszelkie te utrudnienia nie mają znaczenia dla Steam Decka, gdyż jest on zarówno napędzany przez Linuksa, jak i niestandardowy procesor Zen 2 APU z procesorem graficznym RDNA 2 od firmy AMD. Zatem teoretycznie z poziomu systemu można by zainstalować na nim Waydroid. Wygląda jednak na to, że firma Valve zamierza ułatwić ten proces.

Waydroid oficjalnie na Steam?

Jak bowiem donosi na platformie X (dawniej Twitter) znany leaker Bradley Lynch, ostatnio on i jego współpracownicy odkryli w bazie Steam pakiet pięciu aplikacji, z których dwie są okraszone grafikami nawiązującymi do Waydroid. Jedną z nich możecie zobaczyć w tym miejscu.

Oto jak Waydroid prezentuje się w akcji. / Źródło: Waydroid - Android na Steam Decku? To możliwe; Valve pracuje nad dodaniem emulatora - wiadomość - 2024-07-09
Oto jak Waydroid prezentuje się w akcji. / Źródło: Waydroid

Może to oznaczać, że firma Valve zamierza wprowadzić oficjalną obsługę dla rzeczonego emulatora z poziomu głównego klienta Steam. Oznaczałoby to, że posiadacze Steam Decka mogliby szybko i bezproblemowo zacząć uruchamiać gry mobilne. Niewykluczone, że taką samą opcję dostaną też użytkownicy Steama na komputerach.

Jak jednak będzie w istocie? Zważywszy na to, że według informacji zawartych w serwisie SteamDB, Valve pracuje nad wdrożeniem Waydroid „et consortes” do aplikacji Steam od 30 maja, to być może więcej szczegółów poznamy już niedługo.

POWIĄZANE TEMATY: gaming Steam Valve Steam Deck

Miłosz Szubert

Filmoznawca z wykształcenia. W GRYOnline.pl pracuje od stycznia 2017 roku. Fan tenisa, koszykówki, komiksów, dobrych książek, historii oraz gier strategicznych Paradoxu. Od niedawna domorosły Mistrz Gry (podobno wychodzi mu to całkiem nieźle). Przez parę lat montował filmy na kanale Notatnik Kinomana na YouTube.

Smartfon i powerbank w jednym: nowy telefon survivalowy z baterią 22 000 mAh

Czy granie w 4K na monitorze 1080p ma sens? Zdanie społeczności jest jednogłośne

Jak dobrać pamięć RAM do komputera stacjonarnego? Jedyny poradnik, jakiego potrzebujesz

„Stworzyliśmy potwora” - hiszpańska modelka zarabia do 10 000 euro miesięcznie, ale nie jest prawdziwa