AMD zapowiedziało premierę Ryzenów wyposażonych w technologię 3D V-Cache Dodatkowo firma zdecydowała się na wprowadzenie obniżek cen standardowych modeli.

Kamil Cuber22 października 2024
Źrodło fot. AMD.

Premiera Ryzenów 9000 nie okazała się zbytnim sukcesem. Użytkownicy narzekali, że chociaż wzrost wydajności był zauważalny, to jednak nie uzasadniało to ich wysokiej ceny. Dodatkowo układy nie radziły sobie najlepiej w grach. Dlatego wiele osób czeka na pojawienie się na rynku modeli wyposażonych w technologię 3D V-Cache. Jak się okazuje, ich premiera może nastąpić już na początku przyszłego miesiąca. Z tej okazji, „czerwoni” przygotowali obniżyli ceny standardowych modeli.

Wczoraj AMD opublikowało kilka krótkich filmów oraz zdjęcia zapowiadające debiut Ryzenów 9000X3D. Zgodnie z dostępnymi informacjami pierwsze układy zostaną zaprezentowane już 7 listopada. Niestety, jeśli liczyliście, że AMD zapowiedziało pojawienie się konkretnych modeli to muszę Was rozczarować. Na razie poznaliśmy jedynie datę premiery.

Ostatnio pojawiały się jednak przecieki sugerujące jakich układów możemy się spodziewać. Jako jeden z pierwszych na rynku ma zadebiutować Ryzen 7 9800X3D. Według plotek ma być on wyposażony 8 rdzeni, 16 wątków, 96 MB pamięci podręcznej. Kolejne mają być najmocniejsze Ryzeny 9. Jednak na ich prezentację prawdopodobnie będziemy musieli poczekać do przyszłego roku.

Co ciekawe informacjami o premierze podzielił się także Jack Huynh, starszy wiceprezes i dyrektor generalny jednego z działów AMD. W poście opublikowanym na portalu X zamieścił zapowiedź procesorów X3D kolejnej generacji. W opublikowanym filmie możemy zauważyć, że są one nazywane X3D Reimagined. Możliwe więc, że firma szykuje także odświeżone układy z poprzednich generacji.

Z okazji premiery nowych Ryzenów 9000X3D, AMD obniżyło ceny standardowych modeli. Niektóre procesory można obecnie nabyć o 14% taniej. Poniżej możecie zobaczyć rozpiskę obniżek przygotowaną przez AMD.

Obniżki cen Ryzenów 9000. Źródło: AMD. - AMD Ryzen 7 9800X3D zadebiutuje już 7 listopada; AMD obniży też ceny innych procesorów  - wiadomość - 2024-10-22
Obniżki cen Ryzenów 9000. Źródło: AMD.

A jak to wygląda na rynku w Polsce? Biorąc pod uwagę informacje udostępnione na portalu Ceneo możemy zauważyć, że w niektórych sklepach ceny faktycznie spadły. Jednym z nich jest Amazon, na którym możemy obecnie kupić Ryzeny 9 9950X oraz 5 9600X za odpowiednio 2711 i 1067 złotych. Jednak nie tyczy się to wszystkich modeli. Ryzen 9 9900X wciąż jest oferowany za 2495 złotych. W większości jednak ceny w sklepach internetowych pozostały niezmienione lub pojawiły obniżki mniejsze niż zapowiadano.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

POWIĄZANE TEMATY: tech AMD CPU / procesory AMD Ryzen

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Zamieszanie wokół Radia Kraków. Współpracownicy zostali zastąpieni przez AI

Koniec przeklikiwania menusów. Welcome Hub zawitał na PS5 w Polsce

Smartfon i powerbank w jednym: nowy telefon survivalowy z baterią 22 000 mAh

Czy granie w 4K na monitorze 1080p ma sens? Zdanie społeczności jest jednogłośne