AMD postawi na tańsze karty graficzne; nie będzie ścigać się z Nvidią na cyferki

AMD potwierdziło, że nie planuje wypuścić na rynek Radeonów, które mogłyby konkurować z najlepszymi układami Nvidii. Zamiast tego firma ma się skupić na kartach ze średniej i niskiej półki cenowej.

Kamil Cuber9 września 2024
Źrodło fot. AMD.

AMD już od wielu lat konkuruje z innymi gigantami na rynku sprzętu komputerowego. W przypadku procesorów największym zagrożeniem dla amerykańskiego giganta jest Intel. Jeśli zaś chodzi o karty graficzne, to „czerwoni” musieli walczyć z Nvidią. I choć firma ma obecnie w swojej ofercie całkiem dobre układy to jednak nie udało jej się zdominować rynku. Szczególnie widać to na przykładzie kart graficznych, gdyż z Radeonów korzysta obecnie jedynie 15,4% graczy. Z tego powodu AMD postanowiło zakończyć wieloletnią batalię z Nvidią o wyprodukowanie jak najwydajniejszego GPU. Zamiast tego producent ma skupić się na oferowaniu lepszych kart ze średniej i niskiej półki cenowej.

Powyższe informacje przekazał starszy wiceprezes i dyrektor generalny działu biznesowego Computing and Graphics w AMD, Jack Huynh. W trakcie targów IFA 2024 udzielił on wywiadu dla serwisu Tom’s Hardware, który starał się zweryfikować informacje na temat wstrzymania prac nad flagowymi kartami z serii Radeon. Tak przedstawił on plany firmy związane z układami graficznymi:

Więc moim priorytetem jest teraz budowanie skali, abyśmy szybciej osiągnęli 40–50 procent rynku. Czy chcę osiągnąć 10% TAM [całkowitego adresowalnego rynku] czy 80%? Jestem typem faceta, który chce 80%, ponieważ zależy mi, aby AMD nie było firmą, na której produkty mogą pozwolić sobie posiadacze Porsche i Ferrari. Chcemy budować systemy do gier dla milionów użytkowników.

Tak, będziemy mieć świetne produkty. Ale próbowaliśmy tej strategii [King of the Hill] — nie przyniosła ona zbyt dużych efektów. ATI wypróbowało tę taktykę King of the Hill, a udział w rynku po prostu był. Chcę tworzyć najlepsze produkty w odpowiedniej cenie.

Strategia King of the Hill odnosi się w tym przypadku do produkcji jak najlepszych kart graficznych. Dzięki temu firma miała nadzieję na przekonanie do siebie graczy, co jednak nie udało się na dużą skalę. Skupienie się na tworzeniu jak najwydajniejszych GPU ze średniej i niskiej półki cenowej wydaje się bardzo rozsądne, gdyż to właśnie takie układy są najchętniej wybierane przez graczy.

Potwierdza to wyniki ankiety Steam, w której od miesięcy królują RTX-y 3060 i 4060, a nie modele pokroju RTX-a 4090. Warto przy tym wspomnieć, że AMD już dwukrotnie próbowało podobnej strategii, ostatnio w przypadku RX-ów 400 i 500. Układy te były chętnie wybierane przez graczy ze względu na dobry stosunek ceny do jakości, co niestety skończyło się wraz ze wzrostem popularności wydobycia kryptowalut.

Choć decyzja AMD wydaje się rozsądna to niestety mogą na niej stracić gracze. Nvidia nie posiadając godnego konkurenta może nie inwestować zbytnio w rozwój, co wpłynie na wydajność nadchodzących kart. Pozostaje mieć nadzieję, że jeśli AMD wycofa się z rywalizacji to na jego miejsce wejdzie Intel ze swoją serią Arc.

POWIĄZANE TEMATY: tech karty graficzne AMD Radeon

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Wiemy jak będzie wyglądać pudełko PS5 Pro. Zabraknie oznaczenia o 8K

Gdy Intel ogranicza inwestycje, AMD zapowiada uruchomienie nowego centrum projektowego

Switch 2 ma coraz mniej tajemnic. Ostatni przeciek zdradza wygląd i specyfikację konsoli

VIVE Focus Vision - HTC prezentuje profesjonalne gogle XR przeznaczone również dla graczy PC