AMD nie podoba się, że ich karty graficzne są sprzedawane zbyt tanio

Według nieoficjalnych informacji, AMD może nakładać kary na sprzedawców kart graficznych w Chinach, jeśli oferują je w cenie niższej, niż sugerowana.

gaming
Kamil Cuber23 lutego 2024
Źrodło fot. AMD.

Karty graficzne AMD cieszą się sporą popularnością w Chinach. Wśród nich najbardziej wyróżnia się Radeon RX 6750 GRE, przygotowany specjalnie na rynek państwa środka. Gracze docenili go ze względu na bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Co więcej, ma on dorównywać układom od Nvidii, takim jak RTX 4060 czy RTX 4060 Ti.

Aby zachęcić graczy do zakupu, niektórzy sprzedawcy zdecydowali się obniżyć cenę RX-ów 6750 GRE poniżej sugerowanej, która wynosiła 2219 juanów chińskich (ok. 1230 zł) za model wyposażony w 10 GB VRAM lub 2379 juanów (ok. 1320 zł) za układ posiadający 12 GB VRAM. Jak jednak donosi portal WCCFtech, takie działanie miało nie spodobać się AMD. Firma rozpoczęła nakładanie znacznych kar finansowych na przedsiębiorców zaniżających ceny.

Zgodnie z dostępnymi informacjami, przedsiębiorca, który został przyłapany trzy razy na sprzedaży kart poniżej sugerowanej ceny, musiał się liczyć z karą w wysokości 500 juanów chińskich (ok. 275 zł) za każdą sztukę. Przy czwartej próbie jej wysokość miała być podnoszona do 1000 juanów. Dodatkowo AMD mogło zakończyć współpracę i odmówić dalszych dostaw układów graficznych. Biorąc pod uwagę ryzyko, można zakładać, że wielu sprzedawców zrezygnuje z zaniżania cen. Warto przy tym wspomnieć, że to pierwszy raz, kiedy pojawiają się informacje o takich praktykach, stosowanych przez AMD.

Jednak działania „czerwonych” raczej nie powinny wpłynąć na sprzedaż samej karty, gdyż nawet za sugerowaną cenę oferuje zadowalającą wydajność.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Jak za darmo sprawdzić właściciela numeru telefonu?

Jak zastrzec numer telefonu? Pokazujemy najważniejsze metody

YouTube wypowiada wojnę adblockom

30 fps nie zniknie z PS5 Pro; Sony pozwoli na mniejszą liczbę klatek w starszych grach

Elon Musk nie widzi wyjścia, X musi być płatny dla nowych użytkowników, żeby powstrzymać najazd botów