Amazon miał wykorzystać algorytm do podnoszenia cen u konkurencji

Według Federalnej Komisji Handlu Amazon miał w przeszłości wykorzystywać algorytm do ponoszenia cen. Tym samym zmuszał konkurencję do podobnych podwyżek.

Agnieszka Adamus5 listopada 2023
Źrodło fot. Unsplash | ANIRUDH

We wrześniu Amazon został pozwany przez Federalną Komisję Handlu (FTC) i 17 stanów USA o praktyki monopolowe. W toku procesu pojawił się zarzut o zmuszanie konkurencji do podnoszenia cen. Do tego celu miał zostać wykorzystany specjalny algorytm (via Business Insider).

Według FTC, Amazon miał opracować narzędzie o nazwie „Project Nessie”, które było kilkukrotnie aktywowane w latach 2014 – 2019. Co najciekawsze, miał on być wyłączany w czasie zewnętrznych kontroli.

1. Algorytm ten służył do przewidywania cen produktów. Dzięki niemu firma mogła ustalić, które produkty powinny być droższe.
  2. Zawyżanie cen miało się również odbić na konkurencji. Manipulacje Amazona miały bowiem skłaniać innych sprzedawców do wykonanie tego samego ruchu.
  3. Według Amazona „Project Nessie” ten nie jest już w użyciu. Ma to być bowiem po prostu stary algorytm cenowy. FTC natomiast miało błędnie zinterpretować jego działanie.

FTC zarzuciło również Amazonowi zacieranie dowodów. Gigant sprzedaży miał bowiem usunąć wszystkie wewnętrze rozmowy prowadzone w aplikacji Signal. W ten sposób zniknęły wiadomości z okresu od czerwca 2019 do około początku 2022 roku. Przedstawiciel firmy zaprzeczył jednak tym oskarżeniom.

Każda ze stron ma swoją wersję i przedstawia algorytm w innym świetle. Sąd natomiast zdecyduje, kto ma w tym przypadku rację.

Amazon otrzymał niedawno jeszcze jeden pozew. Nokia oskarżyła giganta handlu o łamanie patentów. Mają oni nieprawnie wykorzystywać należącą do Finów technologię streamingową.

1. Nokia zawalczy z Amazonem w sądzie

POWIĄZANE TEMATY: tech Amazon pozwy i procesy sądowe

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Zaktualizuj BIOS, jeśli masz jeden z tych procesorów AMD, poprawę zauważysz gołym okiem

Porównanie rozmiarów PS5 Pro: Nowa konsola jest niespodziewanie mała

Sony już pracuje nad PS6, nie zabraknie w niej najważniejszej funkcji

Tani procesor, który jest wystarczająco chłodny już na pudełkowym coolerze i utrzymuje wysoką płynność w wymagających grach