Aktualizacja SteamOS 3.5.17 wprowadza sporo poprawek dla Steam Deck i Steam Deck OLED

Dla handheldów Steam Deck dostępna jest nowa wersja oprogramowania systemowego SteamOS. Warto ją zainstalować, bo zawiera wiele istotnych poprawek.

gaming
Arkadiusz Strzała5 marca 2024
Źrodło fot. Valve

Valve opublikowało nową wersję oprogramowania systemowego dla urządzeń Steam Deck i Steam Deck OLED. Aktualizacja jest w wersji stabilnej, dostępnej do pobrania pod tym linkiem (tutaj także pełna lista poprawek). SteamOS po wgraniu poprawek jest oznaczony numerkiem 3.5.17.

Poprawki dla Steam Decka

Nowa wersja systemu SteamOS to szereg poprawek, z których przytoczę te wymienione jako główne. Oprócz nich Valve załączyło w aktualizacji wiele specjalistycznych usprawnień układu graficznego i wydajności urządzenia. Oto najważniejsze rzeczy, jakie warto wymienić w nowej, stabilnej paczce poprawek:

1. Forza Horizon 4 na Steam Decku OLED – Naprawiono błąd, który powodował pojawianie się czarnego ekranu przy uruchamianiu gry Forza Horizon 4 (i innych) na Steam Decku OLED.
  2. Menedżer partycji systemu i karta SD – poprawiono problem, w którym zmiana ustawień w menedżerze partycji systemu mogła uniemożliwić zamontowanie karty SD w systemie.
  3. Tryb pulpitu i skróty na pulpicie – rozwiązano problem polegający na błędnym utworzeniu skrót dla każdego pliku w folderze podczas przesunięcia go na pulpit.
  4. Strumieniowanie z i do Steam Decka – naprawiono błędy powodujące nieoczekiwane zamknięcia podczas strumieniowania poprzez Steam Remote Play.
  5. Ekran wyboru wersji systemu do rozruchu – dodano możliwość wyświetlenia ekranu wyboru wersji systemu do rozruchu.
  6. Sterowanie jasnością diody LED statusu – dodano opcję płynnego sterowania jasnością diody LED statusu (dioda ładowania). Opcję można znaleźć, przechodząc kolejno do menu Ustawienia > Obraz.
  7. Zamknięcia sesji i obsługa HDR – naprawiono przypadek, w którym nawiązanie połączenia z siecią Wi-Fi kończyło się niepomyślnie w określonych warunkach. Rozwiązano także potencjalny błąd, powodujący nieoczekiwane zamknięcie sesji podczas podłączania wyświetlacza z obsługą HDR. Poprawiono obsługę nieoczekiwanych zamknięć z powodu błędów pracy układu graficznego.

Oprócz tego poprawiono działanie HDR na wyświetlaczach zewnętrznych i saturację kolorów na wersji sprzętu z ekranem OLED. Rozwiązano problem z możliwym wpływem aktywności kursora podczas zamykania gry na grafikę kolejnych uruchomionych tytułów. Dodano obsługę kontrolera HyperX Clutch Gladiate. To i wiele podobnych poprawek składa się na pełną aktualizację, zainteresowanych szczegółami odsyłam do linku podanego we wstępie.

Handheldy w ofercie sklepu MediaExpert

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na hit. W końcu smartfon, na który możemy sobie pozwolić

„Wszystko, co piękne, urocze i analogowe, zostanie zniszczone przez płaski, czarny ekran”: gorzka reakcja klientów Apple na reklamę nowego iPada

Pracownik zarabiał ponad 900 tys. zł mając dwa etaty jednocześnie, ale z tego zrezygnował z kilku powodów

PS5 Pro może być jeszcze wydajniejsze niż sądziliście