Ten kod może uratować telefon komórkowy Samsunga przed kosztowną diagnozą w serwisie, a mało kto o nim wie

Użytkownicy smartfonów Samsunga nie muszą ponosić kosztów diagnozy telefonu. Istnieje bowiem specjalny kod, umożliwiający aktywację menu serwisowego, pozwalającego przebadać urządzenie.

Marek Pluta1 lipca 2024
Źrodło fot. Samsung

Nieprawidłowe działanie telefonu zawsze oznacza duże wydatki, gdyż naprawa takiego sprzętu bywa kosztowna. Zanim jednak serwisant przystąpi do wymiany uszkodzonych podzespołów, musi ustalić co się zepsuło, a diagnostyka zazwyczaj jest dodatkowo płatna. Można jednak uniknąć tych kosztów, samodzielnie testując sprzęt i określając, jakie komponenty zostały uszkodzone.

Ukryte menu serwisowe

Jak informuje serwis GameStar Tech, posiadacze urządzeń Samsunga, mogą w tym celu wykorzystać specjalny kod, dający dostęp do menu serwisowego. W smartfonach Samsunga, w aplikacji do wybierania numeru, wystarczy wstukać następujący ciąg znaków „*#0*#”, a następnie go potwierdzić. Wówczas uruchamia się menu diagnostyczne, umożliwiające przetestowanie wszystkich najważniejszych elementów wyposażenia smartfonu.

We wspomnianym menu znajduje się m.in. opcja umożliwiająca sprawdzenie wyświetlacza pod kątem obecności wypalonych pikseli. Na całym ekranie wyświetlany jest wówczas kolor czerwony, niebieski oraz zielony, co pozwala sprawdzić, czy wszystko działa prawidłowo. Możemy również przetestować głośniki, odtwarzając dźwięk testowy, by ustalić ewentualne pogorszenie jakości audio.

Jest także opcja pozwalająca sprawdzić digitizer, czyli wyposażenie odpowiadające za dotyk. Jest to urządzenie, które rozpoznaje nacisk palca na wyświetlaczu, namierza miejsce, w którym ono nastąpiło, przetwarza tę informację i przesyła do oprogramowania telefonu. Menu serwisowe zawiera też opcje pozwalające przetestować wszystkie aparaty, jak również wbudowane w telefon czujniki, łącznie z żyroskopem.

Samodzielna diagnoza podzespołów telefonu

Korzystając z menu serwisowego, należy jednak zachować ostrożność, zwłaszcza w przypadku opcji testującej rysik S Pen. Można ją bowiem zakończyć dopiero po wykonaniu całego procesu, a więc powinno się ją uruchamiać tylko na telefonach fabrycznie wyposażonych w piórko. Jeżeli przypadkiem włączycie ją na modelu, który nie posiada S Pen, trzeba będzie ponownie uruchomić telefon.

Skorzystanie z menu serwisowego pozwoli nam określić, jaki element uległ uszkodzeniu, co znacznie obniży koszty naprawy w serwisie. Można też pokusić się o samodzielną wymianę niedziałającego komponentu, jeśli czujecie się na siłach. Niezbędne do tego zadania narzędzia oraz instrukcje, można łatwo znaleźć w sieci.

Samsung nie jest jedynym producentem, w którego telefonach znajduje się menu serwisowe. Obecne jest ono również w sprzęcie Apple oraz Huawei, a dostęp do nich uzyskacie wpisując odpowiednio „*3001#12345#” lub „#*Ü#6130*#*#*”

POWIĄZANE TEMATY: mobile smartfony Android Samsung

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Lepiej uważaj na WiFi w miejscach publicznych. Haker tworzył fałszywe sieci na lotniskach i w samolotach, żeby wykradać dane podróżnych

Apple liczy na dużą sprzedaż iPhone'a 16, firma miała zwiększyć zamówienie na procesory

Trudno się w nich nie zakochać, zwłaszcza że są teraz w tak świetnej cenie. Samsung Galaxy Buds2 Pro to słuchawki, które zacierają wszystkie bariery językowe

Sztuczna inteligencja ma ogromny apetyt na energię. Przez swoje AI, Google ma spory problem z byciem „eko”