Sprzedaż PlayStation 5 przekroczyła magiczną barierę 60 milionów sztuk, jednak do wyniku poprzedniczki jeszcze daleka droga

Najnowszy raport finansowy Sony zdradza nam całkiem sporo informacji o sprzedaży PS5. Wyniki są zgodne z przewidywaniami firmy.

gaming
Luna Jarosz8 sierpnia 2024
Źrodło fot. Sony

Obecna generacja konsol stacjonarnych z perspektywy Sony prezentuje się całkiem dobrze. Japoński gigant może się cieszyć bardzo dobrą sprzedażą swojego flagowego urządzenia do gier. Mijają blisko 4 lata od premiery PlayStation 5, które posiada ogromną przewagę nad konkurencyjnym Xboxem Series X/S. Japończycy w ostatnich dniach pochwalili się świeżymi danymi odnośnie do sprzedaży PS5.

60 milionów egzemplarzy PS5

Sony ogłosiło, że PlayStation 5 sprzedało się już w liczbie ponad 60 milionów egzemplarzy. Prawdę mówiąc, od samej premiery konsola sprzedawała się naprawdę dobrze. PS5 bezproblemowo prześcignęło konkurencyjnego Xboxa pod względem popularności.

W najnowszym raporcie finansowym Sony czytamy, że firma sprzedała 2,4 miliona konsol PlayStation 5 w pierwszym kwartale bieżącego roku fiskalnego, który miał swój koniec w czerwcu. Dzięki temu wiemy, że całkowita liczba sprzedanych egzemplarzy PS5 wynosi 61,7 miliona sztuk. To bardzo dobry wynik Japończyków, ale do przebicia około 117 milionów kopii PlayStation 4 wciąż długa droga.

Spadek sprzedaży?

Wspomniana liczba 2,4 miliona sprzedanych PlayStation 5 może robić wrażenie, ale w rzeczywistości jest dużo niższa względem pierwszego kwartału zeszłego roku fiskalnego. Wówczas Sony mogło się pochwalić wynikiem 3,3 miliona wysłanych w świat konsol. Spadek o prawie milion sztuk może budzić zastanowienie, choć Sony przewidywało, że tak właśnie będzie.

Wiele się mówi o tym, że prawdopodobnie Sony wypuści z końcem tego roku PlayStation 5 Pro. Eksperci przewidują wówczas wyraźny skok sprzedaży z uwagi na pojawienie się wydajniejszego wariantu konsoli. Japoński gigant jak na razie może spać spokojnie, gdyż wciąż ma swojego „asa w rękawie”.

Luna Jarosz

Pasjonatka konsol i komputerów. Obecnie pochłonięta rozwojem branży IT, poluje na nowinki technologiczne. Interesuje się również grami strategicznymi, ale lubi też pograć w Dark Souls. Swój czas poświęca także na gry e-sportowe. Jej hobby to kolekcjonowanie gier na PlayStation 2 i eksperymenty na owej konsoli w celu rozbudowy jej funkcjonalności. Przyjemność czerpie z naprawy komputerów. Wieczorami zaś przyszło jej spędzać czas na oglądaniu filmów, czy seriali anime. Kocha górskie klimaty i spacery wieczorami. Wielką radość sprawia jej czytanie książek fantasy.

Zamieszanie wokół Radia Kraków. Współpracownicy zostali zastąpieni przez AI

AMD Ryzen 7 9800X3D zadebiutuje już 7 listopada; AMD obniży też ceny innych procesorów

Koniec przeklikiwania menusów. Welcome Hub zawitał na PS5 w Polsce

Smartfon i powerbank w jednym: nowy telefon survivalowy z baterią 22 000 mAh