Nie musisz kupować laptopa z procesorem Qualcomma, żeby mieć nowe AI od Microsoftu, Recall ma działać też na innych sprzętach

Najnowsza funkcja Microsoftu o nazwie Recall nie będzie wymagała procesora Qualcommu do działania. Jeden z deweloperów pokazał, że może funkcjonować na innych chipach.

Marek Pluta27 maja 2024
Źrodło fot. Microsoft

Jak niedawno informowaliśmy, Microsoft zaprezentował nową funkcję Recall, która będzie częścią systemu Windows 11 i ma być dostępna na nowych komputerach z serii Copilot Plus PC. Wbrew początkowym doniesieniom, do jej działania nie jest potrzeby laptop z procesorem Snapdragon X Elite.

Recall pomoże w codziennej pracy

Recall to funkcja, której zadaniem jest ułatwienie korzystania z komputerów. Wykorzystuje sztuczną inteligencję, a jej zadaniem jest rejestrowanie wszystkich działań wykonywanych przez użytkownika, takich jak przeglądane strony internetowe, rozmowy w komunikatorach, a także interakcja z aplikacjami. Co kilka sekund wykonuje zrzuty ekranu, co w teorii umożliwić ma odnalezienie zapisanego na dysku dokumentu, tematu dyskusji podczas rozmowy wideo itp.

Microsoft podczas prezentacji funkcji twierdził, że do jej obsługi wymagana jest odpowiednia moc obliczeniowa. Dlatego Recall może działać jedynie na laptopach z jednostką NPU o wydajności AI, wynoszącej co najmniej 40 TOPS. W tej chwili ten warunek spełniają jedynie nowe procesory z serii Snapdragon X, co mogłoby sugerować, że ze wspomnianej opcji skorzystają jedynie właściciele najnowszych komputerów Copilot Plus PC.

Funkcja nie wymaga Snapdragona X

Nie jest to jednak do końca prawda. Firma Albacore, zaprezentowała na platformie X wideo, na którym pokazuje, że Recall może działać także na komputerach, które nie mają jednostki NPU o wydajności 40 TOPS. Deweloper twierdzi, że funkcja działa na systemie z nieobsługiwanym procesorem ARM64 i sugeruje, że powinna być dostępna również na systemach z procesorami AMD oraz Intela.

Na opublikowanym wideo możemy jednak zauważyć, że Recall na procesorze ARM64 nie działa tak sprawnie, jak na nowych komputerach ze Snapdragonem X, co wynika z braku wydajnej jednostki NPU. Poza tym płynność nowej opcji może ulec dodatkowemu pogorszeniu, jeśli będzie musiała obsłużyć więcej wykonanych zrzutów ekranu.

Teoretycznie Recall da się więc uruchomić na słabszym sprzęcie, ale ze względu na dużo mniejszą płynność działania, nie będzie to miało większego sensu. Oczywiście nie oznacza to, że nowa opcja będzie ograniczana tylko do procesorów z serii Snapdragon X. Wkrótce bowiem zobaczymy laptopy z nowymi chipami Intela z serii Lunar Lake oraz AMD Strix Point, które z pewnością spełnią wymagania dotyczące wydajności, niezbędnej do obsługi zadań związanych z AI.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Po Japonii i Korei Południowej przyszła kolej na Tajwan. Traci tak dużo ludzi, że już musi zamykać szkoły

Kompaktowy, przenośny dysk SSD, który podłączysz do wszystkiego i będziesz zadowolony z prędkości

Pracownik biurowy wyhodował rzeżuchę na klawiaturze kolegi. Ten zemścił się, zanurzając mysz dowcipnisia w syntetycznej żywicy

Jak powiedzieli, że wydadzą, to wydadzą, nie trzeba co 22 lata przypominać. Kien właśnie trafiło na Game Boy Advance