Nawet 1 mln koron kary dziennie za śledzenie użytkowników; Meta narusza prawo w Norwegii

Norweski Urząd Ochrony Danych wprowadził zakaz śledzenia aktywności użytkowników przez portale Instagram i Facebook. Jeśli spółka Meta nie zastosuje się do nakazu, będzie musiała codziennie płacić karę w wysokości 1 mln koron norweskich.

rozrywka
Marek Pluta17 lipca 2023
Źrodło fot. Unsplash | Mariia Shalabaieva

Nie jest żadną tajemnicą, że media społecznościowe zbierają o swoich użytkownikach masę informacji, wykorzystywanych następnie do zwiększania skuteczności reklam. Tak samo robią również portale, takie jak Facebook czy Instagram, należące do amerykańskiej spółki Meta. Norweski Urząd Ochrony Danych Datatilsynet uznał jednak, że takie działanie narusza prywatność użytkowników i tymczasowo zakazał go pod groźbą kary finansowej.

Meta znowu narusza prywatność użytkowników

Meta śledzi aktywność użytkowników swoich platform, tworząc ich profile na podstawie takich danych, jak lokalizacja, zainteresowania oraz publikowane treści. Zgromadzone w ten sposób informacje używane są następnie do celów marketingowych, czyli tzw. reklamy behawioralnej. Datatilsynet uważa, że jest to działanie niezgodne z prawem, dlatego wprowadza zakaz jej stosowania.

Zakaz wchodzi w życie 4 sierpnia tego roku i będzie obowiązywał przez trzy miesiące lub do czasu, gdy Meta udowodni, że działa zgodnie z prawem. Jeżeli amerykańska spółka nie zastosuje się do zakazu, będzie musiała zapłacić grzywnę w wysokości 1 mln norweskich koron dziennie (około 400 tys. zł). Warto nadmienić, że decyzja organu ma zastosowanie wyłącznie do użytkowników z Norwegii.

Nie po raz pierwszy Meta ma problemy z naruszaniem prywatności. Zaledwie kilka dni temu Irlandzka Komisja Ochrony Danych zadecydowała, że spółka nie może zbierać danych użytkowników do reklamy behawioralnej. Z kolei w maju ukarano ją grzywną w wysokości 1,2 mld euro, za przenoszenie danych europejskich użytkowników na amerykańskie serwery.

Surowe unijne przepisy dotyczące ochrony danych z pewnością dają się Meta we znaki. Z ich powodu amerykański gigant nie może na razie wprowadzić w Europie swojego najnowszego dziecka jakim jest Threads. Spółka potwierdziła, że nie zamierza udostępniać aplikacji użytkownikom ze Starego Kontynentu, a dodatkowo wprowadziła zabezpieczenia, uniemożliwiające dostęp do platformy za pośrednictwem VPN’u.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Lato 2024 ma być ekstremalnie gorące; średnia temperatura powyżej normy

Xiaomi aktualizuje aplikację aparatu w HyperOS, oto wszystkie nowe funkcje

Twój smartfon może działać znacznie szybciej, gdy wyłączysz tę ukrytą opcję

Ponad 4 GHz w smartfonie, nowy Snapdragon 8 Gen 4 zapowiada ciekawie