Google ma pozwolić na szybki podgląd przepisów bez przechodzenia na poszczególne strony.

Kamil Cuber13 października 2024
Źrodło fot. Unsplash | Brett Jordan.

Przez lata obecności na rynku wyszukiwarka Google mocno ewoluowała oferując użytkownikom wiele nowych funkcji. Ostatnio dowiedzieliśmy się, że amerykański gigant planuje wprowadzenie kolejnej nowości, która zapewne przypadnie do gustu osobom lubiącym gotować. Jak donosi portal The Verge, Google testuje opcję „Quick view”, która umożliwi przeglądanie przepisów bez przechodzenia na poszczególne strony. Takie rozwiązanie, choć zapewne ułatwi wyszukiwanie tak może doprowadzić do zmniejszenia się liczby portali, które je publikują.

Jak w praktyce będzie działać szybki podgląd? Według portalu The Verge, który powołał się na własne źródła, użytkownicy otrzymają dostęp do nowego przycisku, który pozwoli na wyświetlenie pojawiającego się w wyszukiwarce przepisu. Podgląd będzie zawierał zarówno składniki jak i cały opis przygotowania wybranych dań. W niektórych przypadkach może on zawierać także zdjęcia.

Opcja quick view dostępna w jednym z przepisów. Źródło: The Verge. - Google testuje nową funkcję, która pozwoli na wyświetlanie przepisów bezpośrednio w wyszukiwarce - wiadomość - 2024-10-13
Opcja quick view dostępna w jednym z przepisów. Źródło: The Verge.

Co ciekawe, na doniesienia portalu The Verge odpowiedziała rzeczniczka Google Brianna Duff. Zgodnie z jej wypowiedzią, firma pracuje obecnie nad omawiany rozwiązaniem. Jednak na razie przedsiębiorstwo nie ma nic do pokazania. Funkcja szybkiego podglądu przepisów jest obecnie we wczesnej fazie rozwoju i firma dopiero rozpoczyna współpracę z twórcami kulinarnych blogów.

Zawsze eksperymentujemy z różnymi sposobami łączenia naszych użytkowników z wysokiej jakości i pomocnymi informacjami. Nawiązaliśmy współpracę z ograniczoną liczbą twórców, aby rozpocząć eksplorację nowych doświadczeń z przepisami w wyszukiwarce, które są zarówno pomocne dla użytkowników, jak i zwiększają wartość ekosystemu internetowego. Na razie nie mamy nic do ogłoszenia.

Wprowadzenie szybkiego podglądu do przepisów wydaje się pozytywnym rozwiązaniem. Dzięki temu użytkownicy mogliby dużo szybciej uzyskiwać dostęp do interesujących ich informacji. Jednak ma to swoje wady. Jak można się spodziewać wprowadzenie szybkiego podglądu, zmniejszy znacznie wyświetlenia niektórych portali, które w większości utrzymują się z reklam. W konsekwencji może się okazać, że staną się one nieopłacalne więc twórcy po prostu je porzucą, zmniejszając tym samym różnorodność przepisów. Warto też wspomnieć, że Google może promować poszczególne serwisy. Na ostateczną opinię najlepiej poczekać do czasu pojawienia się omawianej funkcji. W historii zdarzały się przypadki, gdy szumnie zapowiadane nowości okazywały się nietrafionym strzałem.

POWIĄZANE TEMATY: tech Google

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Nvidia nie zapomniała o swojej przystawce do TV. Shield otrzymał pierwszą aktualizację od roku

Najlepszy pad do PC - pomagamy w wyborze

Ten robot ma Cię przytulić i pocieszyć. Casio prezentuje futrzastego kompana

Internauta skarży się, że wymiana karty graficznej nie poprawiła wydajności komputera. Społeczność podaje prawdopodobne przyczyny