Apple na tym zarobiło najwięcej - pierwsze wyniki finansowe w 2022 roku

Apple prezentuje raport finansowy dla inwestorów. Jak na pandemię jest całkiem nieźle, w pierwszym kwartale 2022 roku firma odnotowała ponad 97 miliardów dolarów przychodu.

Arkadiusz Strzała29 kwietnia 2022

Fot. powyżej: Unsplash / Julian O'hayon

W SKRÓCIE:
  • Apple mimo pandemii notuje dobre wyniki finansowe – raport za pierwszy kwartał 2022 roku.

Apple opublikowało wyniki finansowe za pierwszy kwartał 2022 roku (drugi kwartał rozliczeniowy – Q2). W okresie tym firma odnotowała 97,3 miliarda dolarów przychodu i 25 miliardów dolarów zysku. W porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego oznacza to wzrost o 9%.

Wyniki finansowe Apple

Apple swoje zyski dzieli na kilka kategorii (usług), na potrzeby sporządzania raportów:

Kategoria

Przychód

Różnica

Urządzenia iPhone

50,57 mld dolarów

+5,5%

Komputery MAC

10,43 mld dolarów

+14,73%

Urządzenia iPad

7,65 mld dolarów

-1,92%

Usługi

19,82 mld dolarów

+17,28%

Inne produkty

8,82 mld dolarów

+12,37%

Kategoria „usługi” obejmuje iCloud, App Store, Apple Card i Apple Music. Jak widać, jedynie iPady notują spadek. Według Tima Cooka jest to spowodowane ograniczeniami w dostawach, co przełożyło się na takie wyniki.

Wzrost w dziedzinie iPhone’ów może być po części dziełem użytkowników Androida, którzy zdecydowali się migrować na iOS. Firma Apple nie przedstawiła prognoz na kolejny kwartał – tak czyni od początku pandemii Covid-19, powołując się na związaną z tym niepewność rynku.

Pierwszy czy drugi kwartał?

Fiskalny system rozliczeniowy w USA jest nieco przesunięty względem kalendarza. Drugi kwartał zaczyna się 1 stycznia, a kończy 31 marca. Podobnie jest z pozostałymi okresami, ich chronologiczna kolejność jest jednak zachowana.

Smartfony iPhone 13 kupisz tutaj

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Po latach opóźnień Starliner wreszcie leci z załogą

Apple sprzedaje o 10% mniej iPhonów niż rok temu, ale wciąż nie ma powodów do narzekania

Motorola może wywieszać białą flagę, bo ten konkurencyjny smartfon jest od niej nie tylko tańszy, ale i lepszy

Haker odkrył jailbreak PS4/PS5 i otrzymał od Sony ponad 12 tys. dolarów. Teraz luka jest dostępna dla wszystkich