Grasz na Windowsie 10? Nowa aktualizacja przyprawi Cię o ból głowy

Gracze narzekają na udostępnioną właśnie aktualizację dla systemu Windows 10. Jej instalacja znacznie spowolniła nie tylko działanie gier, ale też uruchamianie aplikacji oraz stron internetowych.

gaming
Marek Pluta21 lipca 2023
Źrodło fot. Unsplash | ELLA DON

Jeżeli jeszcze nie zainstalowaliście najnowszej lipcowej aktualizacji do systemu Windows 10, to lepiej się z tym wstrzymajcie. Użytkownicy portalu Reddit twierdzą bowiem, że łatka powoduje poważne problemy z działaniem ich komputerów. Nie tylko znacznie spowalnia działanie gier, ale także innych aplikacji oraz wydłuża czas otwierania stron internetowych.

Gracze poszkodowani przez nową aktualizację

Microsoft nie ma szczęścia do aktualizacji swoich systemów operacyjnych, bo ostatnie poprawki powodowały problemy techniczne, dotyczące m.in. dysków SSD oraz spowalniania pracy komputera, a także problemów z Internetem, za które na platformie Windows 11 odpowiada lipcowa poprawka.

Okazuje się jednak, że kłopoty spowodowane przez zbiorczy pakiet aktualizacji nie ograniczają się tylko do nowej wersji systemu, ale też nieco starszej. Użytkownicy Windowsa 10 skarżą się, że po zainstalowaniu poprawki KB5028166, ich komputery znacznie spowolniły.

Jest to uciążliwe nie tylko podczas grania, gdyż powoduje lagi oraz zawieszanie się ulubionych tytułów, ale również w czasie normalnego użytkowania peceta. Pojawiły się głosy, że uruchomienie przeglądarki Chrome oraz innych aplikacji zajmuje teraz nawet dwie minuty, a oprócz tego pojawiły się problemy z otwieraniem stron internetowych. Wiele osób twierdzi, że nic nie może zrobić na swoich komputerach, ponieważ każde działanie trwa niezwykle długo.

Microsoft jeszcze nie wydał w tej sprawie oświadczenia, więc nie wiemy co stanowi przyczynę tak dużego spowolnienia pracy komputerów. Miejmy nadzieję, że firma szybko zareaguje na zaistniały problem i dostarczy użytkownikom jego rozwiązanie. Na razie można jedynie wstrzymać się z instalacją nowej poprawki.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

OpenAI nawiązało współpracę z Redditem. Posty użytkowników forum posłużą do szkolenia sztucznej inteligencji

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?

O tej promocji będą mówić pokolenia. Smartfon Motorola Moto G72 w cenie, która zmiata konkurencję

Temu może mieć spore kłopoty w Europie, platformie zarzuca się nieprzestrzeganie unijnych przepisów